НОВИНИ

С жребий избраха първокласниците в столично училище

В софийското 125-то училище прибегнаха до жребий в присъствието на нотариус заради огромния брой кандидат - първокласници и еднакъв брой точки на някои от тях. И докато в някои столични училища желаещите са повече от свободните места, то във врачански училища се борят за всеки първокалсник, за да имат поне един клас.

Милена Кирова
от Милена Кирова Илияна Минковска
18:57, 29.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Много желаещи за едно училище, ограничен брой места - обичайната картина в София. Над 450 заявления за първи клас са постъпили в 125-то училище. Местата са само 146, разпределени в 6 класа по 24 деца. Според правилата на Столичния общински съвет за прием в първи клас - когато при равни условия има по-малък брой места отколкото са кандидатите - тогава се прилага процедура на случаен избор.

Венелина Николова - директор на 125 СУ ,,Боян Пенев": При нас за паралелката с изучаване на руски език имаше 29 деца, които са с равни условия, а местата са само 9 и бяха изтеглени 9 входящи номера, които да бъдат класирани. Не ме задължава наредбата, но реших, че е добре процедурата да бъде извършена в присъствието на нотариус. Искам всичко да е прозрачно.

ЗВЕРИНО

Различна е ситуацията в училището в село Зверино, община Мездра. То събира деца от 6 околни села. Въпреки това от ръководството му имат опасения, че на 15 септември в клас може да постъпят доста по-малко първолаци от очакваното. Причината: част от местните хора, които работят в София, може да се премесят там за постоянно.

Димитрина Драганчева - начална учителка: Децата постепенно намаляват... радваме се, че тази година децата ще бъдат 19.
Кирил: Пръснаха се по чужбина, как да гледат деца? Тук, ако останат деца, ги гледат дядовците и бабите.

За да привличат ученици, педагозите всяка година запознават родителите с предимствата на учебното заведение - безплатна закуска, обяд и транспорт. Но колко от празните чинове ще се запълнят - ще е ясно чак наесен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест
Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест
Крум Зарков: Ценко Чоков е агитирал от килията за кандидата на ГЕРБ
Крум Зарков: Ценко Чоков е агитирал от килията за кандидата на ГЕРБ