Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Научните открития на 2012

2012 година със сигурност ще остане като годината на бурно развитие на почти всички области на науката. Човек започна смело да се рови и чете в гените, да си поставя немислими иначе цели - как да преодолява болести и други земни закони. Годината не донесе революционни открития, които биха променили живота ни, но пък изобилстваше с такива, които биха променили представите ни за живота.Вижте най-важните от тях, класирани от младите учени на „Лаборатория за слава" и репортера на БНТ Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:42, 31.12.2012
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Учените в Церн най-накрая откриха Хиггс бозона или божествената частица - последното доказателство в стандартния модел за устройството на материята. За целта възпроизведоха стотици милиони протонни сблъсъци, миниатюрни модели на големия взрив. Въпреки голямото търсене и очакване, хиггс бозонът затвори една малка глава на физиката.

Венелин Кожухаров - ядрен физик - С този Хиггс реално закриваме онези 4% от съдържимото на Вселената, която ние знаем.

-----------------

Изпратихме подвижна лаборатория на Марс която веднага започна да предава звук, картина и данни. "Кюриосити" откри и недвусмислени следи от речно корито с камъчета. Това потвърди подозренията, че някога планетата е била по-топла, с течаща вода и атмосфера - две от важните условия за развитие на живот.

------------------

Не следи, а истинска вода беше изненадващо открита на Меркурий. Ледът е последното нещо, което може да се открие на най-близката планета до Слънцето. Ледът и органичните вещества в него явно са попаднали на планетата при сблъсък с астероиди, които са падали и на земята преди 4 милиарда години. Затова откритието може да подскаже как е възникнал животът на Земята

--------------------

Парче лед от друг праисторически кратер, но в Чукотка ще даде възможност на учените да разчетат климата на земята през последните 3 милиона години. Засега имаме сведения едва 800 000 години назад. Учените вече са започнали да разчитат пробата от Чукотка.

Цветан Симеонов - физик - Този запис ни дава информация за поне 100 цикъла на глобално запотляне и ледникови периоди. И със сигурност ще ни даде сведение каква промяна ще настъпи и след индустриалното глобално затопляне.

След две десетилетия сондажи руски учени успяха да стигнат до сладководното езеро Восток, запечатано от ледовете на Антарктида. Няма друго място на Земята, което да е било в изолация повече от 20 милиона години. То вероятно ще ни разкрие непознати праисторически микроорганизми.

----------------------------

Химици успяха да докажат, че е възможен и друг носител на наследствена информация, освен ДНК и РНК. Синтетичното им постижение се нарича КНК - или ксенонуклеинова киселина.

Христо Колев - химик - Освен че може да хвърли светлина върху това как е възникнал живота, синтетичният генетичен носител може да даде началото на нов тип генна терапия, Светият граал на всички лекари.

Новата молекула успява с лекота да оцелее в живата клетка и да внедри информация в нея.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спрян незаконен строеж край Несебър
Спрян незаконен строеж край Несебър
Гориво от уиски
Гориво от уиски