НОВИНИ

В сезона на грипа: Свършиха противогрипните ваксини в Пловдив

В сезона на имунопрофилактиката, противогрипни ваксини по аптечната мрежа в Пловдив не могат да се намерят. От няколко дни количествата са напълно изчерпани и според фармацевти нови доставка не се предвиждат. В същото време от здравното министерство заявиха за БНТ, че нямат механизми, с които да регламентират количествата на протигрипните ваксини.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:06, 05.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Диана Христова е обиколила няколко аптеки в търсене на 4-валентната ваксина. От 6 години цялото й семейство се ваксинира срещу сезонния грип, но сега е срещнала огромна трудност при намиране на препарата.

Диана Христова: В кварталните аптеки нямаше никъде. Успях да намеря в съвсем друг квартал и то наистина последни бройки взех.

Количествата са изчерпани и в Районната здравна инспекция. Въпреки това всеки ден много желаещи идват да се имунизират, но на входа ги посреща бележка, че ваксини няма.

Д-р Милена Панайотова – началник Отдел "Противоепидемичен контрол" РЗИ–Пловдив: Ваксини няма от около седмица, защото количествата, които бяхме заредили в имунизационния кабинет на РЗИ се изчерпаха. Три пъти по 50 броя ваксини и на двете фирми, които предлагат противогрипна ваксина се изчерпват в рамките на около 3-4 дни.

Фармацевтите в града заявиха, че тази година са получили по-малко количества от двете ваксини. А заради по-голямото търсене те са свършили много бързо.

Димитрия Стайкова, заместник-председател на Български фармацевтичен съюз: За съжаление последната информация, която получих днес е, че не се предвижда повече доставка на ваксини в страната и, че просто няма как да успокоим хората, които на всяка цена искат да се ваксинират.

От Здравното министерство обясниха, че едната фирма-доставчик е внесла 30 000 ваксини по-малко от миналата година. Представители на компанията не дадоха точна информация за броя ваксини, влезли на пазара, но казаха, че темповете на зареждане са същите като миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топла есен до 20 ноември - остава слънчево и без валежи
Топла есен до 20 ноември - остава слънчево и без валежи
100 години от края на Първата световна война
100 години от края на Първата световна война