НОВИНИ

Телемедицина: Лекари от "Пирогов" ще консултират пациенти чрез онлайн система

За първи път в болницата в Кърджали беше демонстрирана онлайн връзка със спешен кабинет на "Пирогов", която показа възможностите на телемедицината. Апаратурата позволява директна консултация на местни лекари със специалист от "Пирогов". Как се случва телемедицината - вижте от проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов" и д-р Асен Меджидиев - началник отделение "УНГ" в лечебното заведение, които бяха гости в Сутрешния блок на БНТ1.

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 05.06.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Д-р Асен Меджидиев - началник отделение "УНГ" при УМБАЛСМ "Пирогов": Системата цели да улесни както пациентите, така и лекарите по райони. Уникалното е, че тя позволява пренос на данни при директния контакт специалист - специалист, като по този начин не е нужно да се поддържа ниво на толкова тесни специалисти в малките населени места.

Хубавото е, че системата има и мобилно приложение, допълни д-р Меджидиев.

Има постоянно дежурен на монитор, който чрез тези устройства ще бъде в готовност да помогне на колегите и буквално за няколко минути да можем да сме готови с диагнозата, обясни проф. Балтов.

На пациента може да бъде снета и анамнеза, комуникацията е в непрекъсната връзка. Буквално за 15-20 минути може да бъде извършена цялата консултация, категорични са медиците.

Проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Мисля че, това са силните страни на нашата болница, които ние предлагаме и на тези болници, които искат да направим мрежа. Опитът ни е огромен - това са 400 човека, които работят денонощно в Спешното отделение. Ние сме отворени - всички, които искат, ще бъдат включени в мрежата.

Имаме дори предложение за пробване на 5G система с очила, която да ни покаже в реално време какво се случва с пациента, допълни проф. Балтов.

Огромен проблем в момента е, че "Пирогов" не разполага с болница за долекуване. Ние сме болница за активно лечение, коментира проф. Балтов.

Проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Засега задържаме да не се получават по-големи задължения, разсрочваме стартите. До момента неразсрочените са около 14 млн. лв. Разбира се, "Пирогов" е болница, която не може да излезе на печалба.

Най-големият проблем на "Пирогов" е, че искаме нещата да се случват много по-бързо, отколкото те стават. Един от най-големите проблеми е със забавянето на обществените поръчки, допълни д-р Балтов.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предадоха на съд обвинения в тероризъм швейцарец Кевин Бахли
Предадоха на съд обвинения в тероризъм швейцарец Кевин Бахли
Тежка катастрофа взе жертва в Монтанско
Тежка катастрофа взе жертва в Монтанско