Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Слаб улов заради високите води и замърсяването на Дунав

Високите води на река Дунав създават проблеми и на рибарите. Те се оплакват от слаб улов и скъсани мрежи заради клоните и боклуците, които се носят по реката.

от Ирина Илиева
07:58, 05.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

87- годишният Георги Савов от русенското село Мечка е рибар от дете. Казва, че в Дунав има все по-малко риба.

Думите му потвърждава и статистиката – 60 % от рибата в реката е изчезнала през последните 20 години. А заради обилните валежи в момента проблемите на рибарите са още по-големи. Освен без улов, се прибират и със скъсани мрежи.

Георги Савов: Излизат клони, дърва, по шамандури, закачат се, унищожават се нашите мрежи. Нова мрежа, която можеш да я направиш в момента, която струва 300 - 400 лева за 100 м, може да остане половината там.

Оказва се, че високата вода и силното течение по реката объркват посоката на пасажите и пречат на рибата да хвърли хайвера си.

Михаил Михайлов - началник отдел "Рибарство и контрол – Централен Дунав": Рибата си хвърля хайвера на плитки места, където водата е топла. При извършване на контрол на река Дунав бяха забелязани доста кални води. Проблемът на калните води със самата риба е, че се запушват хрилете на рибата, тя чрез хрилете усвоява кислорода от водата.

До края на месеца служителите от Агенцията по рибарство и аквакултури ще зарибят реката с 14 000 есетри и моруни в района на остров Белене.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради дъждовете: По-високи добиви от слънчоглед и царевица в Пловдивско
Заради дъждовете: По-високи добиви от слънчоглед и царевица в Пловдивско
В Бяла заработи новото депо за отпадъци
В Бяла заработи новото депо за отпадъци