НОВИНИ

Адвокати на протест заради забавянето на Закона за адвокатурата

Проектът днес трябва да бъде обсъден за първи път от Правната комисия.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:52, 22.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Адвокати се събраха на демонстрация заради забавяне на промените в Закона за адвокатурата, които бяха внесени в парламента още преди година и половина. Проектът днес трябва да бъде обсъден за първи път от Правната комисия.

Промените, изготвени от самите защитници, им дават допълнителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др. Срещу тях възразиха други гилдии - като нотариуси и частни съдебни изпълнители, които твърдят, че се изземат техни правомощия.

Акцията днес е организирана от адвокатите в Благоевград, които преди време протестираха ефективно - като отказаха да влизат по дела. Защитниците се възмутиха от забавянето, посочиха редица ползи от предложените промени, сред които - механизми срещу т.нар. адвокати-бракониери. И заявиха, че проектът за Закон за адвокатурата е част от комплекта закони, свързани със съдебната реформа.

Марио Топчийски - Висш адвокатски съвет: В петата минута след ПТП освен полицая там има вече от различни асоциации, организации уж с нестопанска цел. Хора, които вземат данни без да са адвокати, без да подлежат на никаква регламентация и никакъв контрол. Ангажират хора, които са в шок. В краен случай ги причакват в Пирогов, за да поемат застрахователните дела. Ето това са част от бракониерите.
Иван Чолаков - Председател на Адвокатска колегия Благоевград: За съжаление в България не само прокуратурата, но и адвокатурата все още е изградена по Съветски модел и много от колегите от страната забравят, че адвокатските колегии са отделни юридически лица и като такива са самостоятелни, чакаха решение на Висшия адвокатски съвет, а той разглежда този въпрос за ефективните протестни действия на 3 поредни заседания и така и не взе решение. Ние от Благоевград не чакаме никого.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Василева предупреди за рискове при добива на речни инертни материали
Министър Василева предупреди за рискове при добива на речни инертни материали
5 милиона лева приходи от покачването на цената на билетчето в София
5 милиона лева приходи от покачването на цената на билетчето в София