НОВИНИ

Агресивните скиори остават без карта след три забележки

Хиляди души се събират на пистите през почивните дни, затова безопасността на туристите и контролът в ски зоната са много важни. Недисциплинирани скиори и сноубордисти обаче често създават опасни ситуации за себе си и околните - карат с прекалено висока скорост или отнемат предимство. Затова се обсъжда на агресивните скиори да се отнема карта след три забележки.

агресивните скиори остават без карта три забележки
bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 21.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

По осем ски патрула всеки ден дежурят на пистите в Банско. Те следят за изправността на съоръженията и за спазването на правилата в ски зоната. Предупреждават по три пъти хората, които създават опасни ситуации, след което имат право да отнемат ски картата им за сезона. До момента до такава крайна мярка не се е стигало.

Роман Желанов, ски патрул: Стигало се е до официално предупреждение след третия път с обещанието на съответните скиори, че повече това няма да се случва. Правим забележки много пъти, не мога да кажа колко, но принципно много пъти. Най-честите забележки са да се кара с безопасна скорост и да се съобразява разминаването или изпреварването на другите водачи.

Несъобразеното изпреварване е причина за много от инцидентите на пистите в Банско.

Георги Дивизиев, ски учител: Всяка година имаме доста контузени туристи, даже и наши колеги имаме, които са попадали в различни опасни ситуации, удряни от туристи. Имаме счупвания и т.н.

Андре от Македония ни разказа, че вече няколко пъти се е сблъсквал с агресивни скиори по пистите. Според Андре отнемането на ски картата е сериозна санкция.

Ако с лошото си поведение на пистата някой предизвика инцидент, тогава и санкциите за него стават много по-сериозни.

Роман Желанов, ски патрул: Имаме право ако се случи някакъв по-тежък инцидент с контузия и с изключително виновно поведение, при употреба на алкохол или други упойващи вещества, тогава ние правим протокол със свидетели и човекът носи съдебна и наказателна отговорност ако вече нарушението е преминало в престъпление.

При такива ситуации се намесват и полицейските служители, които също дават дежурства на ски зоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В деня на снега на Витоша се организират спортни събития
В деня на снега на Витоша се организират спортни събития
Спестените пари на НЗОК ще отидат за лечение на пациенти и лекарства
Спестените пари на НЗОК ще отидат за лечение на пациенти и лекарства