НОВИНИ

Активисти на "Грийнпийс" пуснаха фойерверки във френска атомна централа

Активисти на природозащитната организация "Грийнпийс" проникнаха днес във френска атомна електроцентрала и пуснаха фойерверки, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:29, 12.10.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
активисти грийнпийс пуснаха фойерверки френска атомна централа

Целта на еколозиите бе да призоват за по-сигурно съхраняване на ядрените отпадъци и да протестират срещу зависимостта на Франция от атомната енергия.

Френската електрическа компания Е Де Еф увери, че акцията не се е отразила на сигурността на АЕЦ "Катeном" в източната част на страната. Осмината активисти на "Грийнпийс" били задържани осем минути, след като проникнали в централата.

Е Де Еф заплаши да съди еколозите.

Природозащитната организация обаче заяви, че акцията е извадила на показ пропуски в сигурността, тъй като нейните членове са достигнали на 100 метра от открити хранилища на ядрени отпадъци.

"Грийнпийс" лобира Франция да изгради специални подземни обекти за съхраняване на тези опасни отпадъци.

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обещава да увеличи дела на възобновяемите източници в производството на електроенергия и да намали зависимостта от атомните централи, на които сега се пада повече от половината от производството. Много от френските АЕЦ са построени преди десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВФ  не иска нови мерки от Гърция
МВФ не иска нови мерки от Гърция
Съветът на ЕС одобри обособяването на Европейска прокуратура
Съветът на ЕС одобри обособяването на Европейска прокуратура