НОВИНИ

Външните министри на България и Северна Македония проведоха среща в София

До няколко месеца ще приключи работата на българо-македонската смесена комисия по въпросите на историята.Това обявиха след среща в София министрите на външните работи на България и Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров. Двамата обсъдиха работата на комисията, двустранното сътрудничество и общи проекти. Никола Димитров се срещна и с президента Румен Радев.

Александър Марков
от Александър Марков
19:02, 25.02.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

21 месеца след подписването на Договора за добросъседство между България и Северна Македония, приятелските ни отношения се развиват интензивно, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи :След 80 години противопоставяне, разделяне ние за 21 месеца имаме толкова общи чествания, че единственото, което считам, че трябва да направим, е да запазим темпото.

Никола Димитров благодари на приятелска България за ратификацията на Протокола за членство на Северна Македония в НАТО отпреди седмица.

Захариева очаква смесената комисия да предложи промяна в учебните планове по история до няколко месеца, така че да не се стига до подписване на анекс към Договора за добросъседство. Учените вече предложиха общо честване на цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи:Нека да дадем още няколко месеца спокойствие на Комисията, за да може наистина да това, което вече политиците правим - честваме общите исторически дати и личности, да може да се признае от историците.

Общата ни история и исторически личности трябва не да ни разделят, а да ни сближават, заяви македонският министър.

Никола Димитрова, министър на външните работи на Северна Македония: Ние имаме автентичен македонски интерес да бъдем много близки с България. Това е наш интерес.

Смесената икономическа комисия ще заседава в началото на март в Скопие след 10-годишно прекъсване.

Двамата министри обсъдиха още конкретни проекти за транспортна и инфраструктурна свързаност, като довършването на жп-връзката между двете страни, както и проекти за инвестиции в сферата на банковото дело и земеделието, само месец след като в Скопие се проведе най-големия българо-македонски бизнес форум с участието на над 100 компании и от двете страни.

Никола Димитров се срещна и с президента Румен Радев, според когото позитивната промяна в отношенията между двете страни трябва да се затвърди с изваждането на идеологемите от учебниците по история в югозападната ни съседка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необходимо е спешно инкриминиране на горенето на отпадъци
Необходимо е спешно инкриминиране на горенето на отпадъци
До края на 2019 г. ще е ясно дали и колко стадиони ще строим за голям форум
До края на 2019 г. ще е ясно дали и колко стадиони ще строим за голям форум