НОВИНИ

Българо-македонската комисия за историята ще приключи работа до месеци

До няколко месеца ще приключи работата на българо-македонската смесена комисия по историята. Това обявиха след среща в МС министрите на външните работи на България и Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров. Двамата обсъдиха работата на комисията, общи инфраструктурни проекти и бъдещето членство на Северна Македония в НАТО.

Александър Марков
от Александър Марков
11:27, 25.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Това е първо постещение на Никола Димитров след преименуването на страната му и само седмица след ратифицирания с единодушие протокол за влизане в НАТО.

Двамата обсъдиха двустранните политически отношения, конкретни проекти за инвестиции в банковото дело и земеделието, както и работата на съвместната интердисциплинарна комисия, която работи по изчистването на проблеми, свързани с историята.

Захариева заяви, че се надява до няколко месеца работата на комисията да приключи.

Комисията вече предложи три исторически личности - цар Самуил, св. Климент Охридски и Наум да бъдат чествани заедно от двете страни и сега пристъпва към по-проблемни исторически периоди като Възраждането и Втората световна война.

Ако тази комисия предложи конкретни промени в учебните планове до няколко месеца, няма да се наложи да се изготвя анекс към договора ни за добросъседство със Северна Македония.

;

Министър Димитров коментира, че много отблизо следи дебата за добросъседство със Северна Македония.

България и че България и Северна Македония в лоши отношения това звучи антиисторично.

Екатерина Захариева, министър на външните работи на България: Щастлива съм, че по-малко от седмица след както българският парламент в присъствието на председателя на парламента на Република Северна Македония ратифицира протокола, имаме двустранно посещение. Всъщност, това е първото двустранно посещение на Никола Димитров в България, въпреки че няколко пъти е бил тук, и бързата ратификация от българския парламент единодушно, макар и в отсъствието на опозицията, мисля, че е поредният пример за това колко силна е подкрепата на България и колко важна стратегически и за нас е република Северна Македония да бъде съюзник в НАТО. Много се надявам декември месец в Лондон да бъдете пълноправен съюзник и дотогава да приключи ратификацията във всички оставащи парламенти.
Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония: Това, което направихме с договора е да изразим политическа воля историците от двете страни да седнат и да разговарят по въпроси, които ни разделят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Части на пистолети, облепени по тялото на мъж откриха митничари на Малко Търново
Части на пистолети, облепени по тялото на мъж откриха митничари на Малко Търново
Вицепрезидентът на САЩ ще разговаря с Хуан Гуайдо в Колумбия
Вицепрезидентът на САЩ ще разговаря с Хуан Гуайдо в Колумбия