НОВИНИ

Ваксинират децата от ромския квартал в Русе срещу морбили

Само за 3 дни 15 деца от русенския квартал "Селемтя" са били ваксинирани против морбили. Това е направено с помощта на специалистите, които работят по проекта "Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие в Община Русе". През миналата седмица те са обикаляли от врата на врата, за да разговарят с родителите и да издирват деца, които не са ваксинирани. Информация за броя на неимунизираните деца събира и Регионалната здравна, но чрез личните лекари и педиатрите.

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 25.02.2019
Чете се за: 00:23 мин.
Още

По данни на Световната здравна организация в Европа през миналата година от морбили са се разболели близо 82 600 души от 47 държави, 72–ма души са починали. Една от сериозно засегнатите страни е съседна Румъния, за която има данни за над 200 хиляди неимунизирани деца. От вируса само миналата година са починали, по неофициално информация, 46 души. И опасността заразата да се прехвърли у нас никак не е малка.

Какви мерки се взимат в Русе, за да се предпазят децата от рисковите групи от заразата? Подробностите от репортера Десислава Николова в Сутрешния блок на БНТ1. Тя се срещна и разговаря с директора на Дирекция "Култура и образование" в Община Русе Ирена Петрова, с педиатъра д-р Боряна Тодорова и акушерката Юла Великова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина собственикът на агенция Фокус Красимир Узунов
Почина собственикът на агенция "Фокус" Красимир Узунов
Мраморен блок пристига във Версай 350 г. след поръчката
Мраморен блок пристига във Версай 350 г. след поръчката