НОВИНИ

Филм с българско участие взе "Оскар" за най-добър филм

"Зелената книга" - филмът с участието на българския актьор Димитър Маринов взе "Оскар" за най-добър филм. Маринов се качи на сцената в "Долби тиътър" с българския флаг в ръце. Той е първият български актьор минал по червения килим на най-престижното филмово събитие за годината.

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 25.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още

"Зелената книга" спечели награда "Оскар" за най-добър филм. Лентата получи общо три награди - също и за най-добра поддържаща мъжка роля за Махершала Али и за оригинален сценарий.

Питър Фарели, режисьор: Това е история за любов, за това да се обичаме едни други, въпреки различията и да намерим истината за себе си. Ние сме едни и същи хора.

Най-много награди "Оскар" получи "Бохемска рапсодия" - за най-добър актьор на Рами Малек и три технически приза.

Рами Малек, най-добър актьор: О, господи! Мама е тук някъде. Обичам те! Благодаря на семейството си за всичко!

"Черната пантера" е с три награди - за най-добра музика, най-добри костюми и най-добра сценография, както и "Рома" - за най-добър режисьор Алфонсо Куарон, както и Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Алфонсо Куарон, най-добър режисьор: Искам да благодаря на Академията за признанието за филм, който разказва за жена - една от 70 милиона работници без права. Нашата работа е да откриваме неща, които другите не успяват. Отговорността е още по-голяма във времена, когато ни насърчават да отклоним погледа си.

Оливия Колман е най-добра актриса, а Реджина Кинг - най-добра актриса в поддържаща роля.

Оливия Колман, Оскар за най-добра актриса: Да бъда в тази категория заедно с тези изключителни жени, и Глен Глоуз - моят идол от толкова време, не исках да е така и мисля, че си удивителна. Много те обичам!

Песен от филма "Роди се звезда", изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър е най-добрата филмова песен.

Церемонията няма водещ за първи път от 30 години. Знаменитости се редуваха на сцената при представянето на различните категории номинирани и наградени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи сбъднаха мечта - да отидат на зимен лагер
Младежи сбъднаха мечта - да отидат на зимен лагер
Четири партии влизат в новия парламент на Молдова
Четири партии влизат в новия парламент на Молдова