НОВИНИ

Задържаха кмета на Септември заради безстопанственост

Задържаха кмета на Септември след акция на Специализираната прокуратура и МВР в общината. Марин Рачев ще бъде обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. От комисията Антикорупция съобщиха, че за първи път техни служители са участвали в акцията по реда на новия закон за борба с корупцията и отнемане на незаконно имущество.

bnt avatar logo
от Росица Колева/А.Алексиев
17:44, 01.02.2018
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Марин Рачев е арестуван рано тази сутрин в Пазарджик, а по-късно бе доведен в кметството на град Септември , за да дава показания. Пред журналистите обаче кметът отрече да е задържан и обясни, че само съдейства на разследващите.

Марин Рачев, кмет на Септември- Не съм задържан..има съд, ние сме правова държава, съдът ще реши кой крив, кой прав, нека оставим разследващите да си свършат работата"

С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд бяха претърсени кабинети в сградата на общината, както и лични домове и офиси на търговски дружества, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя съобщи, че за момента на Рачев ще бъдат повдигнати две работни обвинения - за безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Разследването, което от месец ноември се води от Специализираната прокуратура, сочи, че от март 2016 до март 2017 година Рачев е сключил 7 сделки по Закона за обществените поръчки, от които са настъпили щети за над 100 000 лв. С още толкова е ощетена общината и от неизгодна покупка.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор- „Кметът не е осъществил достатъчен контрол върху длъжностно лице от общината при изпълнение на строителни дейности , извършени некачествени или непълно от дружество чиито собственик към настоящия момент е роднина на кмета - братовчедка по същото време като кмет е закупил от дружество имот, който е бил преди това ползван от него - на стойност надвишаваща към този момент пазарната стойност със 100 хиляди лева.
Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура- „Ще бъде разследвано цялото родословно дърво, защото свързаните с него фирми са на братовчедки, лели, и т.н те са получили обществени поръчки извършени са строително ремонтни работи за над 13 млн лева"

Според Румяна Арнаудова вече има списък с общини, за които са постъпили сигнали за злоупотреби и предстоят още подобни акции. Тя призова хората да свидетелстват и да не се страхуват, а да съдействат на Бюрото по защита на свидетелите към главна прокуратура, което ще се включва в тези разследвания.

Гешев: Хубавото време за местната власт, а и за централната вече свърши и че ако е имало новогодишни банкети на местна власт , местни структури на изпълнителната власт и съдебната и са били на индулгенция хипотетично към този момент вече не са.

Пред общината в Септември се бяха събрали и много поддръжници на арестувания кмет, за да го подкрепят.

Радослав Лютиков, кмет на гр. Ветрен - „Вярваме му, защото до този момент, каквото е казал, е направено, такова нещо досега в септември не е правено - затова ние твърдо заставаме зад него"

Тепърва ще се преценява каква мярка за неотклонение ще се поиска на Рачев и дали той следва да бъде отстранен от поста си.

Засега задържан е само кметът на Септември Марин Рачев, но в хода на досъдебното производство, ако бъдат събрани доказателства и за участието на други лица, те също ще бъдат привлечени.

;

Тепърва ще става дясно дали е имало политически чадър над Марин Рачев в хода на проверката. С промяна на Закона за противодействието на корупцията и дейността и отговорностите на специализираната прокуратура трябва да бъде пресечена всякаква възможност за подобно влияние.

Кметът Марин Рачев е първият клиент на новата комисия за противодействията. Тази сутрин повече от 50 полицаи извършиха претърсвания на територията на Община Септември. Почти цялата Община беше извикана, за да участва в проверката,която се извърши, там беше и кметът Марин Рачев. По-късно стана ясно,че на него ще му бъдат повдигнати 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна за Община Септември сделка.

Акцията на ДАНС и специализираната прокуратура проследиха Росица Колева и Александър Алексиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на сините кариери във Варна представят възможностите за работа на млади хора
Дни на сините кариери във Варна представят възможностите за работа на млади хора
​Верижна катастрофа на пътя Е-79 между  Ботевград - Мездра
​Верижна катастрофа на пътя Е-79 между Ботевград - Мездра