НОВИНИ

Министерски съвет ще обсъди бъдещето на тютюнопроизводството у нас

За първи път от десет години насам Министерски съвет ще постави въпроса за подпомагането на тютюнопроизводителите у нас след 2020 година. Това ще се случи на следващото заседание на министрите на 19 февруари и съвпада с европредседателтвото на България. Новината съобщи в Благоевград зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. В областния град той откри официално и информационната кампания на министерството за земеделските стопани, която ще продължи във всички областни градове на страната.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
15:00, 01.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От 2007 година насам българските тютюнопроизводители получават национална субсидия, чиято цел е да подпомогне земеделците да се преориентират и да започнат да произвеждат други култури. През последните десет години броят на подпомаганите производители е намалял повече от четири пъти.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието, храните и горите: „Целта на тази помощ вече е постигната, но остава един контингент от хора, които вече през последните години наблюдаваме в едни определени трудни райони. Те няма какво друго да правят и ние не можем да си затваряме очите и да кажем тия хора не съществуват. И затова искаме да го поставим тоя дебат и на европейско ниво и да се реши.”

Ще има ли субсидия за тютюнопроизводителите след 2020 година и каква ще бъде тя на този етап не е ясно. Доста от производителите от сега са скептични, че резултат въобще ще има.

Иван Сабахлъков, земеделски производител: „ Преди десет години казаха, че ще го закрият тоя отрасъл, че ще го унищожаваме, че е вреден, че трябва да се закрие. Сега, в момента казваме, че трябва наново да го възродим.”

Много от земеделците в селата обаче вече са изоставили нивите и са предпочели да живеят и работят в чужбина.

Иван Сабахлъков, земеделски производител: „А сега да ги видя как ше ги върнат, какви наредби и промени ше настъпят, за да ги върнат. Няма такива! Всичко е по Англия и Германия, даже и в Гърция, кризистна Гърция.”

На 7 март ще се проведе консултативен съвет по тютюна. Ще бъдат разгледани ставките, които ще са между 4 и 5% по-ниски от миналогодишните. Очаква се до края на март или в началото на април тютюнопроизводителите да си получат средствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов в Брюксел: Ние сме рядък пример на толерантна държава
Премиерът Борисов в Брюксел: Ние сме рядък пример на толерантна държава
Животновъди от югоизточна България отново излязоха на протест
Животновъди от югоизточна България отново излязоха на протест