НОВИНИ

Алберт Попов с рекордно 9-то място на слалома в Кицбюел

Българинът Алберт Попов записа първо класиране в топ 10 в кариерата си за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като завърши девети в слалома в австрийския курорт Кицбюел.

bnt avatar logo
от БТА
15:06, 26.01.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
алберт попов рекордно слалома кицбюел

Попов финишира за 1:46.58 минута на легендарната писта "Ханекам".

21-годишният българин стартира с номер 71, но направи феноменален първи манш, в който се нареди пети с 55.82 секунди. Той направи солидно второ спускане с девето време в него, което се оказа достатъчно и за девето място в крайното класиране.

Това беше най-доброто представяне на български алпиец за Световната купа от 23 март 1985 година, когато легендата Петър Попангелов се нареди седми в слалома в Хевънли Вали (САЩ).

Французинът Клеман Ноел записа втора поредна победа в слалома през сезона, след като преди седмица триумфира и във Венген.

Той беше втори след първия манш, но с отлично второ спускане завърши за 1.45.53 минути и постигна общо втория успех в кариерата си.

Световният шампион в дисциплината Марсел Хиршер (Австрия) се нареди втори на 29 стотни от секундата. Той изоставаше на девета позиция след първия манш, но с най-бързо второ спускане за 49.72 секунди заслужи място на подиума.

Трети на 36 стотни се класира Алекси Пентюро също от Франция, а след силен втори манш Хенрик Кристоферсен (Норвегия) прогресира от 11-а на 4-а позиция с пасив от 53 стотни.

Лидерът след първия манш Рамон Ценхойзерн се провали във втория и остана шести на 85 стотни зад Ноел, като пропусна да донесе първа победа за Швейцария в слалом в Кицбюел от 1968 година.

Другият българин Камен Златков се спусна с номер 43 в първия манш, но не го завърши.

В генералното класиране за Големия кристален глобус Хиршер води убедително с 1116 точки, следван от Кристоферсен с 671 точки и Пентюро с 620 точки. Попов се изкачи на 79-о място с 55 точки.

В подреждането за малката Световна купа в слалома Хиршер също е лидер с 576 точки, следван от Ноел с 401 точки и Кристоферсен с 369 точки. Попов е 28-и в подреждането с 55 точки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Адана
Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Адана
Пловдив е домакин на изложение за сватби
Пловдив е домакин на изложение за сватби