НОВИНИ

Американският Конгрес не възобнови санкциите срещу Иран

Американският Конгрес не наложи повторно санкциите срещу Иран, каквато вероятност имаше, след като президентът Доналд Тръмп постави под въпрос историческото споразумение за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:14, 12.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
американският конгрес възобнови санкциите иран

На 13 октомври Тръмп заяви, че няма да "удостовери", че ползите за иранците в резултат на споразумението от 2015 г. "са съразмерни с мерките, взети от Иран", за да спази ангажиментите си по него. Тази стъпка на президента "прати топката в полето" на Конгреса, който разполагаше с 60 дни, до днес, да обяви дали да се възстановят или не икономическите санкции, отменени в замяна на ограничаването на иранската ядрена програма.

"Членовете на Конгреса проявиха мъдрост", заяви днес групата за натиск "Дипломаси уъркс", създадена от бившия държавен секретар Джон Кери за запазването на споразумението, което той заедно с представителите на останалите световни сили (Китай, Русия, Франция и Великобритания) подписа с Иран.

Евентуално връщане на санкциите щеше да направи на пух и прах увенчало се с успех споразумение, гарантиращо, че ядрената програма на Иран е с мирно предназначение, отбеляза групата. На този етап не насърчаваме Конгреса да възстанови санкциите, каза за АФП представителка на Държавния департамент. За сметка на това държавният секретар Рекс Тилърсън днес заяви, че президентът е решил да поиска от Конгреса да проучи споразумението, за да предложи евентуални "допълнителни изисквания" за "подсилването му".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална кампания Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот
Национална кампания "Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот"
Без градски транспорт в Русе в коледната и новогодишната нощ
Без градски транспорт в Русе в коледната и новогодишната нощ