НОВИНИ

Анализатори: Решението на Росен Плевнелиев не разклаща управлението

Най-нормалното действие е Росен Плевнелиев да заяви намеренията си месеци преди изтичането на мандата му , обединиха се около тази теза социологът Андрей Райчев и журналистката Стояна Георгиева в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Невяна Попова
от Невяна Попова
09:42, 22.05.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
анализатори решението росен плевнелиев разклаща управлението
Андрей Райчев, социолог: Бойко Борисов взе Росен Плевнелиев, колкото и грубо да звучи, за да му стопли стола. Просто го сложи като най-популярния си министър, но той се самозабрави и поведе своя лична политика. Той се изчерпа политически и затова сега е време да си ходи и решението му е нормално и на място.
Стояна Георгиева, журналист: Месеци преди да му изтече мандатът заявяването , че няма да се кандидатира, не е знак за разклащане на управлението. Най-нормално е политиците да си казват намеренията, да отчетат какво са постигнали, редно е да се каже посланието.

Според Андрей Райчев обаче има двусмислици в посланието на президента, които поставят въпроси:

Андрей Райчев, социолог: Според мен в посланието му има нотки на желание за международна политика, не е казвал такова нещо президентът, но аз това чувам. Плевнелиев казва - Не излизам от политиката, но няма да правя партия - значи международната политика го влече. Другото странно е, че президентът заяви, че няма да се кандидатира за втори последователен мандат, което е доста двусмислено.

Според Георгиева разклащането на политическата ситуация е решението на ГЕРБ да отхвърли президентското вето.

Сояна Георгиева, журналист: Факторът, влошаващ политическата ситуация, са ГЕРБ и РБ, които по един брутален начин се съобразиха, меко казано, с отхвърляне на ветото на президента за гласуването на българите в чужбина. ГЕРБ показа, че в името на това да запази Патриотичния фронт в правителството, се поддадоха на шантаж, те се отказаха от конституционните права на българите.

И Райчев, и Георгиева коментираха, че не е ясно кого ще предложат ГЕРБ за кандидат-президент, но Райчев отбеляза, че новата БСП може да влезе в кървава битка с ГЕРБ, а пък Георгиева коментира, че най-вероятно партията на Борисов ще заложи на човек, който има висок рейтинг:

Андрей Райчев, социолог: Има и нова БСП, така че и техен кандидат може да победи този на ГЕРБ при президентските избори. Корнелия Нинова подмени хора, които са били в партията 25 години. Тя за една седмица направи, неща, които се очакваше да станат за 6 месеца. Новият председател на левицата иска да докаже на президентските избори, че партията е жива, може и да не спечели изборите за президент, но ще е кървав сблъсък с ГЕРБ, кървава игра.
Стояна Георгиева, журналист: ГЕРБ не в заход и според мен Борисов няма да влезе в президентските избори, по-скоро ще избере някой с висок рейтинг тип Фандъкова, за да не харчат пари за кампания.

Вижте целия разговор в "Денят започва с Георги Любенов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​По стъпките на набатеите
​По стъпките на набатеите
Десислава Танева: Стартира новата Програма за морско дело и рибарство
Десислава Танева: Стартира новата Програма за морско дело и рибарство