НОВИНИ

Анастас Константинов: Човешкото наследство е планетарен прах

Анастас Константинов изненада ценителите с нова голямоформатна творба с типична за неговия мистичен експресионизъм символика. Картината „Планетарен прах” е рисувана в продължение на 12 месеца. Заедно с нея живописецът подреди и поредица от по-малки картини. Изложбата е, както обикновено, в галерия „Анастас” в Стария Пловдив.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:45, 02.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.

На неизвестна планета артефакти от достиженията на човечеството витаят в неопределим порядък, подобно на квантови частици. Под взора на необикновено божество, събрало символи от много религии – разпознаваеми или неизвестни за земното познание. Най-новата мащабна работа на Анастас Константинов очаквано предизвиква умствените и асоциативните натрупвания.

Тези платна, по-големи по размер, винаги водят към някаква духовност, за нещо сакрално, нещо което дълбоко вълнува човека от векове. Защото ако се загледаме в човешката цивилизация, ще видим, че всичките религии независимо кога са създадени, на коя точка на земното кълбо, те говорят винаги за едно и също нещо – за безсмъртието на човешкия дух."

Обикновено Анастас Константинов прави изложба веднъж годишно в своята галерия. Нова творба от този мащаб ценителите не бяха виждали от близо три години.

Изложбата на Анастас Константинов се открива днес и може да бъде разгледана до 10 януари. Още за провокациите на художника може да научите утре в предаването „Рецепта на култура“, което започва в 10 часа по БНТ 2.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Велчев: Това е правилният път от морална гледна точка
Красимир Велчев: Това е правилният път от морална гледна точка
Румяна Ченалова отива на съд по 2 обвинения
Румяна Ченалова отива на съд по 2 обвинения