Дни преди Никулден търсенето на риба се увеличава. Във Варна се купуват както традиционният шаран, така и други видове риба. За да няма неприятни последици от празника, специалистите съветват да внимаваме при избора на риба и да пазаруваме само от регламентирани места за продажба. Проверките на Агенцията по храните досега не са открили нарушения.
На Никулден традицията повелява на трапезата да има риба.
Сульо Каменарски, търговец
"Например, кефал, толстолоб, която има люспа, се купува. Която няма, не се купува."
На пазара шаранът е малко под 6 лева, калканът е най-скъп – 25 лева. Йовка и съпругът ѝ редовно купуват риба. Предпочитат специализирания магазин.
Йовка Йосифова
"По-прясна е, ние най-редовно идваме да си купуваме и скариди, раци, миди."
Агенцията по безопастност на храните започна засилени проверки на рибните магазини преди празника.
Цветана Костова – управител на рибен магазин
"Проверките са нещо нормално, те не се извършват само по Никулден. И ние се стараем повече и клиентите да са по-спокойни."
Независимо каква риба ще си изберем, важното е очите да са изпъкнали и лъскави, кожата - бляскава, без слуз, а хрилете розово-червени.