НОВИНИ

Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде рапорт за освобождаване

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване поради навършване на години за пенсия, съобщи Министерството на отбраната. 4-годишният му мандат изтича през 2020 година. Пред журналисти военният министър Николай Ненчев обясни, че генералът напуска поста по морални причини, за да даде възможност на новия президент Румен Радев сам да направи свой избор за длъжността. За внезапното му решение са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Плевнелиев и премиерът в оставка Бойко Борисов. Последната дума е на действащия държавния, който трябва да реши дали да приеме рапорта за напускане.

Николай Минков
от Николай Минков
18:18, 02.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Генерал Попов встъпи в длъжност на 9 февруари 2016 г, като 4-годишният му мандат трябваше да изтече през 2020 година. Само преди ден той представи как се реализират заложените приоритети за развитието на въоръжените сили. Военният министър в оставка Николай Ненчев обясни, че решението на Попов е морален акт, свързан с избора на Румен Радев за президент, който е бил негов подчинен от 2011 до 2014 година във ВВС.

Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: "Много високо оценявам моралните подбуди, заради които генерал Попов подаде оставка. Да изразя отличните си впечатления от неговата работа, от професионализма, от това, че той направи всичко възможно да промени сектора, в който работи. Още веднъж много силно му благодаря. И да кажа, че много високо оценявам, надявам се и вие, този акт".
;

Ненчев обясни, че на мястото на Попов ще бъде предложен нов началник на отбраната.

Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: "Още в следващата седмица съм разпоредил свикване на Съвет по отбрана, на който ще приемем оставката на генерал Попов и вероятно ще обсъдим възможностите за нов началник на отбраната".

Не закъсняха и политическите реакции. От ГЕРБ останаха изненадани от оставката, посочвайки, че Попов носи отговорност към армията и изразиха опасения от трусове във въоръжените сили. От БСП определиха действията на генерала като несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като армейска длъжност и звание, и изразиха съмнение относно искреността на изложените мотиви. От Патриотичния фронт също бяха изненадани, изразиха съжаление, че достоен, квалифициран и запознат с проблемите на въоръжените сили български офицер напуска армията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основните политически сили: Няма време за промени в Изборния кодекс
Основните политически сили: Няма време за промени в Изборния кодекс
България с първи морски посланик
България с първи морски посланик