НОВИНИ

Антикорупционното звено започва разследване в "Напоителни системи"

Специализирано звено "Антикорупция" на Софийска градска прокуратурата започва разследване срещу ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" ЕАД за безстопанственост. От държавното обвинение информират, че става дума за щети от над 800 000 лева.

bnt avatar logo
от БТА
10:57, 03.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Антикорупционното звено започва разследване в Напоителни системи

Досъдебното производство е образувано по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните, оценени като достатъчни за започване на разследване, се съдържат в одит, изготвен от Министерство на земеделието и храните. От одитния доклад се установява, че през 2014 и 2015 година са сключвани договори за юридически услуги на обща стойност 790 352 лв.

При извършената проверка на сключените договори за правни услуги и правна защита, одитът е констатирал недостатъчна отчетност на извършената работа - към документите за извършено плащане по договорите за адвокатски услуги не е приложено искане/заявка с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора.

Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените адвокатски хонорари в наредбата. В същото време дружеството разполага с четирима юристи. В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им. Парите са дадени за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало осем счетоводители и финансисти.

Има сключен договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена "Бизнес справочник Струма" на стойност 48 000 лв. без да е проведена процедура по ЗОП.

Платени са близо 20 000 лева за договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристанищата ще дигитализират данните си
Пристанищата ще дигитализират данните си
Астронавт се е подмладил след продължителен престой в космоса
Астронавт се е подмладил след продължителен престой в космоса