НОВИНИ

Разследват кмета на Галиче, сина му и още 10 души за организирана престъпност

Спецакция в размирното село Галиче. Задържаха кмета Ценко Чоков и един от синовете му. По данни на прокуратурата кметът на Галиче е замесен в организирана престъпна група за измами и палежи. Задържани са още 10 души. Сред задържаните са Кристиян Касъмов и Сали Касъмов - те са местни активисти на ДПС, приближени на кмета.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:03, 26.05.2016 (обновена)
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Част от задържаните бяха ескортирани от областната дирекция на МВР във Враца в следствения арест. Първи излязоха Кристин Касъмов, общински председател на ДПС - Бяла Слатина, след това Сали Аксъмов - активист на ДПС. Малко след се появи и самият Ценко Чоков, но не пожела да коментира днешната акция. По-късно беше ескортиран и синът му Мартин Чоков.

Към момента се знае, че Ценко Чоков ще бъде задържан за 72 часа, той ще бъде обвинен в организиране на престъпна група за лихварство и палежи.

Меките за неотклонение ще се гледат на 28 май в спецсъда в София.

Спецакцията започна рано тази сутрин при безпрецедентни мерки за сигурност. В акцията участваха 100 души униформени. На терен имаше представители на ГДБОП, спецпрокуратурата, спецсъда и жандармерията. Първоначално Ценко Чоков беше задържан в сградата на кметството, където прекара няколко часа, а след това беше докаран в областната дирекция на МВР, където очаква да получи своето обвинение.

Кметът на Галиче е разследван за организирана престъпна група за лихварство, принуда със заплахи и палежи. Днес екипът на "По света и у нас" намери част от хората, които са били потърпевши. Ето какво казаха те пред нашата камера:

Радослав Илиев: Нямам си на представа защо ме би тогава, просто слезе от джипа, взе да ме обижда мангал, на майка ме псува, ей такива.

Искрен Илиев: Техните семейства са пострадали, на някои имуществата, главно това е една от причините за това лихварство.

БНТ: Каква е схемата ще ни обясниш ли накратко?

Искрен Илиев: Ще трябва да питаш Мартин, той ги знае схемите.

БНТ: Мартин е неговият син? - Да.

БНТ: И дават пари тук на хората в селото, и после?

Искрен Илиев: После си ги прибират по един или друг начин. Пращат хора да ги прибират, те отиват лично да си ги прибират как могат.

;

Според адвоката на кмета той е невинен. Към тази теза се придържа и неговата съпруга.

Иво Найденов - адвокат на Ценко Чоков: Той в момента е учуден, аз също съм учуден. За това, което се случва в Галиче разбрах днес в съда във Видин, докато си гледах интернет новините.
БНТ: Той коментира ли палежите?
Иво Найденов - адвокат на Ценко Чоков: Ами това, което коментира, че едно то лицата което е твърдяло вчера, че той е имал някакво отношение на палежа се е провалил на полиграфа.
Цветелина Нелова - съпруга на Ценко Чоков: Да кажат точно конкретно ясно уличаваме в това това и това. И оправдаваме нашите действие с това, че вие сте уличени в еди си какво. А така да търси наркотици, да търси оръжие, да търси Мартин, да търси баща му да говорят за организирана престъпна група, да арестуват 50 човека, да преровят 50 домове, това кой да ни го обясни.
;

Разследването е организирано още преди два месеца, използвани са специални разузнавателни средства. Извършени са блиоз 50 прстърсвания, изземвания и обиски, за повечето то тях е взето предварително разрешение от съдия.

По искане на прокуратурата днес в Галиче са изпратени двама съдии от спецсъда и пред тях са били разпитвани свидетели.

Разследването е провокирано от свидетели и от показания на потърпевши и не е свързано с палежите на автомобили отпреди два дни.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Има струпване на повече от един случай, касае се за трайно установена престъпна практика. Има свидетелски показания, има писмени доказателства и в момента по време на претърсванията са иззети голямо количество документи, телефоните на заподозрените за участие в престъпната група. Намерени са пари. Така че имаме и писмени и веществени доказателства, които ни дават основание да приемем, че се касае наистина за организирана престъпна група, която е действала на територията на Галиче.

В рамките на 24 часа прокуратурата трябва да реши на кои от 12-те задържани ще повдигне обвинения и за кои ще поискат най-тежката мярка - задържане под стража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасността от наводнения във Великотърновско остава
Опасността от наводнения във Великотърновско остава
Слабо осветление  в тунела при село Железница на Е-79
Слабо осветление в тунела при село Железница на Е-79