НОВИНИ

Запазен надпис от времето на Марк Аврелий откриха в Кабиле

Изцяло запазен надпис от времето на император Марк Аврелий откриха археолозите от ямболския исторически музей при проучвания на щаба на римската военна част в тракийски и античен град Кабиле. Датировката на откритието е от 166 година. Официалният документ е изписан на латински и е свързан с построяването на Римските терми в Кабиле.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
08:10, 26.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Изключителната находка е разкрита при проучване на щаба на римската кохорта, разквартирована в античния град. Надписът е изсечен върху каменна плоча с размер 80 на 60 см.

Стефан Бакърджиев, директор на РИМ Ямбол: Надписът в най-общи линии в превод е, че банята в Кабиле е построена от втора кохорта на луцензиите по времето на Клавдий Барциал, това е управителя на провинция Тракия, в това, когато управлява император Марк Аврелий и всъщност строежът е завършен под контрола на командира на втората кохорна на луцензиите Елий Руф.

От четири години проучванията в Кабиле продължават по проект финансиран от община Ямбол. Миналата година е проучена сградата, в която е живял префекта на римската кохорта. До момента археолозите са имали данни единствено за пристигането на военната част в Кабиле през 136 година, но не и за строителната им дейност.

Стефан Бакърджиев, директор РИМ Ямбол: Откриването на този надпис, макар и вторично поставен, е едно доказателство, че наистина работим и проучваме щаба на римската военна част, която е станувала в Кабиле.

Проучванията в Кабиле ще продължат с целеви средства от Министерството на културата, а археолозите от ямболския музей се надяват при финализиране на проекта да бъдат реставрирани и експонирани разкритите две важни сгради във военния лагер на Кабиле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
38 варненци с деменция чакат за настаняване в специализирани домове
38 варненци с деменция чакат за настаняване в специализирани домове
Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи
Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи