НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: италианска кино наслада

Започваме пъстро, емоционално и интригуващо пътуване до Италия - с историите от кинопанорамата „Италия днес”. 6 филма ще покажат добродетели и залитания по италиански.

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 07.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Филмови истории от последните три години ще се срещнат със зрителите в осем български града. Събитието, организирано от Италианския културен институт се превръща в традиционна среща с българската публика, пред която кинаджиите разкриват силните, но и слабите страни на своите съграждани. Надежди, разочарования и недоумения без реторика се развиват с драматизъм през ироничния поглед на героите. Те са водени от мечтаната, въображаема, романтична или саркастична креативност на режисьорите, които обрисуват бързо настъпващите промени в съвременната реалност.

Богатството на киното от стария континент се разкрива в нова инициатива на програмата - „Творческа Европа - Медиа”. Вечер на европейското кино се развихря в 34 киносалона в страните от Евросъюза.

В София мястото е "Дом на киното", със специален гост еврокомисар Мария Габриел.

Прожекцията е тази вечер, а филмът, избран за събитието е „Квадратът” на Рубен Йостлунд, носител на „Златна Палма” от Фестивала в Кан и на още десетки филмови отличия от цял свят! Новата програма представя подкрепата, която Евросъюза осъществява реално за създаването на нови кинотворби. От 91 година програма МЕДИА застава зад проектите, като с нейна помощ всяка година около 400 филма могат да бъдат видени от публиката в цяла Европа.

"Смъртоносни машини” ще ни изстреля в далечно бъдеще.

Стотици години след като цивилизацията е унищожена от катаклизъм, човечеството се е адаптирало към условията и е възникнал нов начин на живот. Гигантски подвижни градове сноват по повърхността на Земята и се захранват, поглъщайки по-малки движещи се градчета. Сценаристи са носителите на „Оскар“ за "Властелинът на пръстените" и Хобит Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Към момента в Черно море няма чужди военни кораби
Бойко Борисов: Към момента в Черно море няма чужди военни кораби
Русия обвини ЕС и НАТО, че дестабилизират Балканите
Русия обвини ЕС и НАТО, че дестабилизират Балканите