НОВИНИ

Три компании са с предварителен интерес към АЕЦ "Белене"

Три компании досега са потвърдили предварителния си интерес към изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която беше изслушана в парламента за новата процедура за търсене на инвеститор за атомната централа.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:59, 07.12.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

България задължително ще запази блокираща квота в бъдещата ядрена централа или под формата на дял от 34% или ще настоява за това право по устав.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: За всички нас е ясно, че когато се развива такъв проект за изграждане на нова ядрена мощност, на първо място ядреният риск остава за страната, на чиято територия се реализира такъв един проект, така че държавата ще участва.
;

Интерес към проекта ни са изявили Китайската ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската компания "Арева". България обаче ще търси инвеститори и в региона.

Tеменужка Петкова, министър на енергетиката: Анализите показват, че необходимост от нови базови мощности ще има не само за България, след 2030 г. Такава необходимост ще има в целия регион. И ако процедурата днес приключи успешно и бъде избран стратегически инвеститор при тези условия, които сме направили, аз смятам че е добре да се опитаме да реализираме един такъв проект.

България е заложила цената на централата да не надхвърли 10 млрд. евро, срокът за изпълнение да е 10 години и страната ни да не се ангажира с повече плащания, освен досега вложените 1,5 млрд. евро.

;

Съмнения в изпълнението на тази процедура изказаха, както от опозицията, така и от Обединените патриоти.

Валери Симеонов, ПГ на "Обединени патриоти": В случай на изграждане на атомната централа от външна фирма, държавна, частна и каквото и да било, теоретично би било възможно този инвеститор да започне да продава електроенергия на дъмпингови цени.
Таско Ерменков, ПГ на "БСП за България": Настоявам правителството на Република България и Вие като министър, който отговаря за енергетиката, сериозно да подходите към въпроса за реализацията на проекта АЕЦ Белене.
Рамадан Аталай, ПГ на ДПС: Колеги с всичките условия, които сте ги написали тука госпожо министър - вие не отправяте послание за доверие за инвеститорите - непоследователната позиция при вас все още продължава.

Министерството на енергетиката се подготвя да обяви новата процедура за търсене на инвеститор в началото на 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС с промени в Закона за преминаването и пребиваването на чужди въоръжени сили
НС с промени в Закона за преминаването и пребиваването на чужди въоръжени сили
Корабът Акуариус, който спасяваше мигранти, прекратява операциите си
Корабът "Акуариус", който спасяваше мигранти, прекратява операциите си