НОВИНИ

В сезона на грипа: Какви са симптомите и как да се предпазим?

Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари месец. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров". Тя добави, че няма изненадващи щамове на грипа, така че ваксините го покриват.

bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 07.12.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Най-разпространен засега са типовете „А“ и „Б“, като хоспитализация се налага при усложнение, което води до развиване на пневмония. Грипът започва да настъпва най-вече в големите градове. Това обясни проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров".

Грип „А“ е този, който причинява по-големи усложнения, докато грип „Б“ протича по-леко, обясни тя. Въпреки това, в пандемични и епидемични ситуации грипът има различни клинични форми, където и грип „Б“ може да стане опасен.

;

При съмнения за грип, първо трябва да се обърнем към личния си лекар, като в болница се изпращат усложнените случаи. Антибиотици се взимат само при усложнения, които лекарите преценяват, така че не бива се самоизписват, призова д-р Червенякова.

Щамовете на грипа, които циркулират в момента, не са изненадващи, така че ваксините срещу тях могат да работят, като все още не е късно за ваксиниране. Очакваният пик на заболяването е към януари месец.

Най-уязвимите от грип групи са малките деца, които посещават детски градини, както и възрастните хора с присъстващи заболявания. Д-р Червенякова призова за навременна ваксинация.

;

Грипът започва внезапно с остра кашлица и болки в областта на гърдите и гърлото, хрема. Пациентите са отпаднали и страдат от мускулни болки, като проявяват липса на апетит. Температурата е висока. Разликата с настинката е, че тя се причинява от различни вируси, но тя не пречи на ежедневния живот така, както го прави грипът.

проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров": Усложненията са основно от страна на дихиталената система - вирусни или бактериални пневмонии.

Усложнения при децата са отитите, като има минимална възможност да развият и по-сериозни усложнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви да бъдат мерките срещу замърсения въздух в София?
Какви да бъдат мерките срещу замърсения въздух в София?
Партията на европейските социалисти се събира на конгрес в Лисабон
Партията на европейските социалисти се събира на конгрес в Лисабон