Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Тодор Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата

В сезона на гриповете и настинките директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев гостува в Денят започва с Георги Любенов с полезни препоръки и съвети за предпазване от неприятните вируси.

от БНТ
10:53, 10.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От догодина държавата отпуска 1.5 млн. лв за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни специалистът.

Той категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки.

Проф. Тодор Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата. Грипът идва по две причини - че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ - студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме.

Експертът подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Проф. Кантарджиев обясни още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба.

Проф. Тодор Кантарджиев: Слава Богу, все по-малко хора се самолекуват с антибиотици, защото преди 20-30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката, резистентността беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко.

И още - как да предпазваме бебетата от грип, вижте целия разговор с проф. Тодор Кантарджиев във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
11 жертви на наводненията в Йордания
11 жертви на наводненията в Йордания
Епъл обяви дефекти в iPhone X и 13-инчовия MacBook
"Епъл" обяви дефекти в "iPhone X" и 13-инчовия "MacBook"