До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини

Съмнения за първи случаи на грип у нас. От инфекциозната клиника на ВМА твърдят, че лекуват няколко души с усложнения след вируса. От Националния център по заразни и паразитни блести съобщиха, че за момента в лабораторията им не е доказан случай на грип. Заради голямото търсене на противогрипни ваксини се очаква извънреден внос, тъй като количествата вече са изчерпани. Нови ваксини трябва да пристигнат у нас до края на седмицата.

от БНТ
19:43, 14.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

През тази година у нас са доставени около 130 000 дози противогрипни ваксини. Броят им е съобразен с потреблението в предходни години.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Обикновено има даже се изхвърля ваксината, защото тя не става за друг сезон. Всеки сезон за правят с нови щамове.

Тази година ваксините са срещу четири грипни щама и са по-скъпи. В аптеките в Благоевград количествата са изчерпани през октомври.

магистър -фармацевт Яна Мадолева: Просто в последните години интересът на пациентите към ваксините се увеличи и явно затова се изчерпват по-бързо.

В повечето градове от страната също няма противогрипни ваксини. До края на седмицата се очакват извънредни доставки. Времето за имунизация срещу грип все още е подходящо.

доц. Георги Попов - н-к катедра по инфекциозни болести, ВМА: Въпреки че имаме първите случаи на грип, все още сме в предепидемчина обстановка. Епидемичната обстановка я очакваме през януари. Сега началото на ноември е един идеален период за приложението на ваксината.

д-р Емил Цветков - общопрактикуващ лекар: Самите пациенти знаят отделните групи, които трябва да се ваксинират. Хронично болните, често боледуващите пациенти, персоналът в бяла престилка.

Според лекарите имунизацията предпазва от тежки усложнения, които може да се появят след грип.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
До дни ще е ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията
До дни ще е ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията
Приключиха срещите на КНСБ с партиите по Бюджет 2019
Приключиха срещите на КНСБ с партиите по Бюджет 2019