Асоциацията на българските училища иска матура по български ​в чужбина ​

Петиция до Европейския парламент - в Европа да бъде въведена и матура по български език за българчетата, които живеят и учат там - подготвя да внесе Асоциацията на българските училища в чужбина. Другата страна на проблема, според учителите, са децата, които искат да се върнат в България, защото висшето образование е по-евтино - да могат дистанционно да полагат българските матури. Днес в столицата се проведе осмата годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:21, 27.07.2016
Чете се за: 00:21 мин.
Още

Като един от основните проблеми учителите в българските съботно - неделни училища в чужбина определят липсата на възможност българчетата, които живеят в ЕС да полагат матура по родния си български език.

Именно затова е подготвена и петиция до Комисията по жалбите в Европарламента. Петицията още не е подадена, оплакаха се учителите, защото просветното и външното ни министерство не са обявили позицията си.

Според министър Кунева проблемът с петицията е сложен, защото ситуацията в различните страни от ЕС била различна. За сметка на това учителите получиха неочаквана подкрепа - зам.-председателят на Парламентарната комисия по образование Милен Михов им връчи 49 подписа на депутати, които поддържат идеята.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-голяма защита на храмовете искат във Франция
По-голяма защита на храмовете искат във Франция
Верижна катастрофа в тунела край село Железница
Верижна катастрофа в тунела край село Железница