НОВИНИ

Асоциацията на българските училища иска матура по български ​в чужбина ​

Петиция до Европейския парламент - в Европа да бъде въведена и матура по български език за българчетата, които живеят и учат там - подготвя да внесе Асоциацията на българските училища в чужбина. Другата страна на проблема, според учителите, са децата, които искат да се върнат в България, защото висшето образование е по-евтино - да могат дистанционно да полагат българските матури. Днес в столицата се проведе осмата годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:21, 27.07.2016
Чете се за: 00:21 мин.
Още

Като един от основните проблеми учителите в българските съботно - неделни училища в чужбина определят липсата на възможност българчетата, които живеят в ЕС да полагат матура по родния си български език.

Именно затова е подготвена и петиция до Комисията по жалбите в Европарламента. Петицията още не е подадена, оплакаха се учителите, защото просветното и външното ни министерство не са обявили позицията си.

Според министър Кунева проблемът с петицията е сложен, защото ситуацията в различните страни от ЕС била различна. За сметка на това учителите получиха неочаквана подкрепа - зам.-председателят на Парламентарната комисия по образование Милен Михов им връчи 49 подписа на депутати, които поддържат идеята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-голяма защита на храмовете искат във Франция
По-голяма защита на храмовете искат във Франция
Верижна катастрофа в тунела край село Железница
Верижна катастрофа в тунела край село Железница