НОВИНИ

Австралия понижи водещата си лихва до рекорден минимум

Централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia) понижи днес водещата си лихва с четвърт пункт до рекордно ниското равнище от 1,5 процента, за да стимулира пазара на труда и икономическия растеж, предадоха ДПА и ТАСС. Икономическият растеж на страната продължава с умерено темпо при ниска инфлация от 1,1 на сто въпреки големия спад на бизнес инвестициите, посочва управителят на банката Глен Стивънс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:04, 02.08.2016
Чете се за: 00:23 мин.
По света
австралия понижи водещата лихва рекорден минимум

Съветът реши, че перспективите за устойчив растеж на икономиката на фона на инфлация, която се завръща към целевата с времето, ще бъдат подобрени чрез разхлабването на паричната политика, уточнява Стивънс в съобщение.

Други икономически данни, оповестени днес, сочат повишаване на търговския дефицит и спад на разрешителните за строителство, което подсказва по-слаб растеж през второто тримесечие на австралийската финансова година, отбелязва ДПА.

Статистическата служба обяви, че търговският дефицит е бил 3,2 милиарда австралийски долара (2,4 милиарда долара) през юни спрямо 2,2 милиарда през май. Стойността на износа е спаднала с 1 процент през юни главно заради понижаването на цените на изнесените суровини, а стойността на вноса се е повишила с 2 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горяха ретро автомобили на бившия кмет на Хасково
Горяха ретро автомобили на бившия кмет на Хасково
След намесата на БНТ: изградиха дългоочаквания мост в Горно Пещене
След намесата на БНТ: изградиха дългоочаквания мост в Горно Пещене