САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Нови случаи на африканска чума по свинете в четири населени места

Българска агенция за безопасност на храните констатира нови случаи на африканска чума по свинете в четири населени места - землището на село Бистренци, община Девин, село Жерава край София и село Върбино. Това потвърди пред БНТ и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
08:24, 14.08.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Епидемията с африканска чума се разраства с нови четири случаи.

Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието, храните и горите: С новите случаи стават общо 32 случая на африканска чума по свинете при дивите свине.

Добрев обясни, че при регистриране на случай на африканска чума в 200-километрова зона се забраняват всякакви дейности в горите, в това число лов, дърводобив, събиране на гъби и т.н., за да може да не влизат хора и да разпространяват заболяването.

Добрев каза, че Министерството подкрепя по-дълга възможност за лов на диви свине, както ловците предлагат. В законопроект се предлага ловът да се открие две седмици по-рано и да продължи след официалното му закриване, което е втората седмица на януари, до средата на март.

Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието, храните и горите: Ловът на гонка за дива свиня. Това е най-ефективният метод и начин за намаляване на популацията на дива свиня.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: На 19 август ще стане ясно има ли кандидати за АЕЦ Белене
Теменужка Петкова: На 19 август ще стане ясно има ли кандидати за АЕЦ "Белене"
Недоволство в село Константиново, Варненско
Недоволство в село Константиново, Варненско