Агенцията по храните хвана 21 тона пилешко месо със салмонела, произведено в Полша. Месото е било предназначено за българска фирма и е спряно преди да стигне в търговската мрежа.
Материалът, от който ветеринарните инспектори са взели проба, е охладено цяло пиле. Резултатите от анализа са получени в петък, на 20 декември и категорично сочат, че пилешкото е било заразено със салмонела. Цялото количество, което е под забрана и не е стигнало до българския пазар, е 20 745 кг .
Това е поредният случай на внос у нас на заразено пилешко от Полша. При това е засегната не само нашата страна. От началото на годината в България са постъпили 17 предупреждения, а в останалите европейски страни те са 164.
Само преди месец "По света и у нас" съобщи за подобен случай. Тогава пратката беше 5 пъти по-голяма, а месото вече преработено на колбаси стигна до търговската мрежа и се наложи то да бъде иззето от щандовете.
Симптомите на салмонелата са подобни на хранително отравяне - висока температура, гадене, повръщане, болки в корема. Успокояващо е, че температура над 70 градуса убива бактерията на салмонелата, така че добре сготвеното месо не е опасно и не може да ни зарази.
И България, и Полша са членки на Евросъюза и съгласно регламента за търговия трудно се спира движение на стоки в рамките на общността. Може да се спре само конкретна партида. Това, което могат да направят ветеринарните власти у нас, е да предупредят полските си колеги и да засилят контрола и вземането на проби от всяка пратка с птиче месо от Полша.