НОВИНИ

Ще приеме ли Бачковският манастир отстранения архимандрит Дионисий?

Бачковският манастир е готов да приеме за монашеско служение свещеника от храма „Свети Александър Невски", който организира зарята за Великден. Решението на Светия синод за отстраняването на архимандрит Дионисий може да бъде съпроводено с изпращането му в духовна обител. Как църквата подлага на изпитание смирението и християнските добродетели на своите служители - вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Д. Димитров, А. Алексиев
11:11, 04.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Покаянието е дълъг път, по който се върви бавно. Затова монасите от Бачковския манастир всеки ден молитвено подновяват обетите си за послушание и целомъдрие. За смирение ще бъде призован и Дионисий. Ако Синодът реши, свещеникът от храма Свети Александър Невски ще служи в Бачковския манастир. И ще остане там, колкото е необходимо според архиереите на църквата.

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: По този начин да получи най-напред собственото си духовно изцеление и след това да се изправи и да бъде за пример на всички християни и клирици на Българската православна църква.

През последните години трима свещеници са били изпратени от Светия синод в Бачковския манастир. Това са Месемврийския епископ Якоб, архимандрит Григории и отец Пахомий от Троянския манастир.

Всеки служител на църквата, който преминава през изпитанията послушание и покаяние трябва да живее като монах - в труд и молитва, за да може да върне духовното си равновесие и сила.


Архимандрит Симон: Това е да преодолееш собственото си его.

За молитвеното смирение помагат и реставраторите. От края на април те работят по стенописите в предверието на манастирската църква.

Владимир Цветков - магистър по реставрация: Тук, това което в момента виждате, горе в зенита специално, е възстановена във вида, в който е била през 17 век като богатство. Аз не съм виждал такова нещо.

Християнството не е задължение за едни и привилегия за други - казват монасите от Бачково. И виждат в смирението морално задължение за всеки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броени часове до финала на Под прикритие
Броени часове до финала на "Под прикритие"
Втори танцов уличен карнавал в Пловдив
Втори танцов уличен карнавал в Пловдив