НОВИНИ

Зелена светлина: В Полша използват мидите да откриват замърсители във водата

Пазители на чистата вода! В полския град Жешов решиха да се възползват от най-добрите датчици за замърсители - мидите. Водните създания отдавна са известни с перфектните си пречистващи филтри. Полска компания за водопреносни съоръжения, обаче, реши да включи мидите в предупредителна система, която сигнализира за вредни и отровни вещества във водата.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:56, 04.06.2016
Чете се за: 00:38 мин.

МАРИЯ ТЕНДЕРА
Мидите работят като био-индикатори. Тези организми реагират по определен начин на някои фактори в околната среда. Обикновено това са химични фактори като тежки метали, пестициди, петролни съставки, цианид и фенол.

Когато засекат замърсител отворите на мидите, които филтрират вода, се затварят. Тогава прикрепените към черупките им сензори изпращат сигнал. Безспорна индикация, че водата е замърсена.

ЕВА СОЛЕЛЕЧКА, химик

Обикновено диаграмата е права, но когато има замърсяване , кривата се променя.
Затворен аквариум - това представлява малката лаборатория. В нея се поставят проби от различни водоизточници, за да се изследва замърсяването.

АННА МАРЖАК
Това не е просто интересен експеримент. Мидите наистина могат да ни предупредят за опасност. Ако организмите реагират, то тогава и специалистите, които отговарят за лабораторията, могат да реагират веднага. И хората могат бързо да бъдат предупредени за замърсяването

На правилната преценка на мидите разчитат около 220 хиляди жители от град Жешов. Обмисля се предупредителната система да бъде въведена и в други градове.
"Службата" на мидите в лабораторията продължава около 3 месеца. След това ги връщат на местата, от които са взети за заслужена почивка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълния рани над 50 души на рок фестивал в Германия
Мълния рани над 50 души на рок фестивал в Германия
Прокуратурата раздвоена за вината на Меси
Прокуратурата раздвоена за вината на Меси