НОВИНИ

Спомагателният дивизион навърши 65 години

С военен ритуал беше отбелязана 65-ата годишнина от създаването на Дивизион кораби със спомагателно назначение към Военноморския ни флот. Основната задача, която плавателните съдове изпълняват и до днес, е пълно осигуряване на бойните кораби на море и в пунктовете за базиране.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
20:20, 03.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

През годините в дивизиона влизат кораби с различно предназначение, сред тях са противоминни и десантни. Съставът му включва над 20 плавателни съда. Днес са 4-ри - два кораба и два катера.

Кап. II ранг Тодор Богданов, началник щаб "Дивизион кораби със спомагателно назначение": "Основната функция да подпомагат бойните платформи: да изпълнят своите задачи качествено на море, да осигурят тяхното нормално функциониране."

Една от мисиите на дивизиона е да оказва помощ на аварирали на море летателни машини, кораби, подводници. В изпълнението на тези задачи участва и най-старият кораб във Военноморските сили - рейдовият буксир "Христо Ботев", който е участвал в парада на победата по река Дунав през 1945-а година.

Кап. II ранг Тодор Богданов: "Без него практически няма и не може да бъде осъществена успешно маневра по снемане и заставане в пункт за базиране - Варна от голям кораб, на практика той е винаги там."

И тази година дивизионът ще вземе участие в редица военноморски учения, сред които и "Бриз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По инициатива на България: 11 държави търсят общо лечение с най-новите лекарства
По инициатива на България: 11 държави търсят общо лечение с най-новите лекарства
Кръвни центрове не съобщават на донорите при инфекция
Кръвни центрове не съобщават на донорите при инфекция