НОВИНИ

Кръвни центрове не съобщават на донорите при инфекция

Кръвните центрове в страната не уведомяват донорите си на кръв, ако открият зараза с хепатит С или В. За това сигнализират самите болни, открили заразата си по друг начин, години след като са били донори. Освен пропуснатите възможности да се лекуват, хората са били опасни и за своите близки и роднини. Затова от пациентската организация "Хепактив" настояват кръвните центрове да бъдат задължавани да уведомяват лично донорите при откриване на вирусни инфекции

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор: Георги Воденичаров
20:15, 03.06.2016
Чете се за: 01:33 мин.
Още


Неотдавна съобщили на човека, че има чернодробна недостатъчност, заради инфекция с хепатит С. И вероятно носи вируса от години.

"Връщайки назад историята се сетих, че преди 8 години съм бил донор за мой близък роднина. Реших да проверя дали тогава съм бил носител, защото все пак да се ориентирам във времето, когато съм бил заразен. За моя изненада, когато отидох в кръвния център и изисках документите, които попълних тогава, се установи, че съм носител още тогава през 2008 година".
Силвана Лесидренска - председател на Сдружение "Хепактив": "Нашето сдружение в последните години получава сигнали от десетки пациенти, които дарявали в миналото и повторно кръводаряване те не им разрешават с новината, че те имат хепатит В или С".

Според закона за кръвта и кръводаряването, донорът има право да получи информация от изследванията си, но наредбата към него ангажира кръвния център да уведоми ХЕИ, друга наредба препраща към личния лекар. Но ако се съди по пациентските истории, този механизъм е ялов.

д-р Николай Андреев, директор на Национален център по трансфузионна хематология - Пациентските организации да не спекулират.
М. Ч. - Сперулират с кое?
Д-р Андреев - Ами с това, че казват - ама ние не сме уведомени. Уведомяват ги".

Нито един от пациентите, обаче, не е бил уведомен от личния си лекар. Д-р Андреев е убеден също така, че и донорите сами трябва да имат грижата да проверяват резултатите си. Но единствено кръвният център в София предоставя възможност освен на място, резултатите да се видят и в интернет.

Силвана Лесидренска: "Първо хората основно даряват кръв за свои близки, на които им предстои операция, и в такъв момент той е под голям стрес и той не се сеща преди това да си провери резултата".

Затова от "Хепактив" настояват, ако се открие инфекция донорите да получават лично съобщения по пощата или по мейл.

д-р Андреев - Кой ще отвори мейла? Отговорете ми вие? М. Ч. - Ами лицето ще си даде своя. д-р Андреев - А така ли..

Така обаче със сигурност процедират в повечето европейски страни. Навсякъде са стигнали до идеята, че личния контакт е гаранция и за конфиденциалност. Пък и европейската директива по въпроса е ясна - кръвният център трябва да информира донора.

Пациент - Какъв е смисълът да попълвам иначе всички тези данни за адрес, телефон, личен лекар. За мен това граничи с престъпление защото през този период съм имал контакти със семейство, приятели ,приятелки и потенциално аз съм човек, който би могъл да ги зарази по много лесен начин".
М. Ч. - А пък сте могли и да се лекувате, нали така?
Пациент - Точно така. Може би досега щях да съм излекуван".
Силвана Лесидренска: "Има хора, които са стигнали до цироза и никой не ги е уведомил за тези 10 години".

А е нужно само едно кратко допълнение в наредбата към закона за кръвта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомагателният дивизион навърши 65 години
Спомагателният дивизион навърши 65 години
Кресненци в защита на гимназиалния курс в местното училище
Кресненци в защита на гимназиалния курс в местното училище