НОВИНИ

Общините и новият образователен закон

Ролята на общините за прилагане на новия закон за предучилищно и училищно образование обсъждат във Варна представители на Националното сдружение на общините и общински представители. Целта е до влизането на закона в сила от първи август да бъдат уточнени всички въпроси и да няма сътресения в началото на новата учебна година.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
20:30, 03.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Общините у нас имат сериозни нови ангажименти към образованието според новия закон.

Теодора Дачева, Заместник изпълнителен директор на НСОРБ: "Към общините изцяло минава тази дейност за подкрепа за личностно развитие, която ще бъде организирана по нов начин. И другото, което е изцяло наша отговорност, е преструктурирането на мрежата в новия формат."

Финансово общините имат задължения само към центровете за подкрепа, но организационно има много детайли за уточняване.

Лилия Христова, директор „Образование“, Община Варна: "Общините са с различни големини и имат различни нужди и различни необходимости."

Във Варна има проблем със сградния фонд заради изискването за целодневно обучение до 7-и клас - пет „двойки“ училища няма как да го изпълнят. Решението е да се построят поне две нови сгради, затова Варна ще поиска гратисен период за изпълнение на това изискване. Специалистите от общините ще искат и тълкувание на текста, че деца над 2 години могат да се приемат в детските градини, ако там има места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последният сезон на Под прикритие е с най-висок рейтинг
Последният сезон на "Под прикритие" е с най-висок рейтинг
Димитър Делчев: Няма такова понятие анонимни сигнали в антикорупционния закон
Димитър Делчев: Няма такова понятие анонимни сигнали в антикорупционния закон