НОВИНИ

Банкови служители играят в театър в помощ на деца с увреждания

Пътуваща театрална трупа от банкови служители играе благотворително. Приходите от представленията се даряват за лечение на деца с увреждания от семейства с ниски доходи. Инициативата е на сдружение "Протегни ръка" и се провежда от 2014 година. Най-новата постановка на трупата е "Шумки от вяра по диви пътеки", в нея се преплитат разкази на Николай Хайтов. Сценарист е Оля Стоянова, а режисьор е Христо Чешмеджиев.

bnt avatar logo
от БНТ
10:09, 11.06.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

До момента театрална трупа от сдружение "Протегни ръка" е изиграла над 100 представления в 42 града. Амбицията им сега е да представят новата постановка в над 50 населени места.

Калина Стефанова: "Когато човек има достъп до такова нещо, нали много трудно може да спре себе си да участва.Театъра за мен беше много голямо предизвикателство и в личен план, тъй като и двамата ми родители работеха професии, свързани с театъра. За мен театърът е много специален и в каузата и извън нея".

Актьорите аматьори използват всяка свободна минута да репетират.

Тодорин Илиев: "Но това, което се връща - със сигурност е в пъти повече от това, което ние сме дали. И се чувствам много добре от факта, че можеш да помогнеш на някой без дори този човек да знае, че точно ти си му помогнал. А в много случаи, дори не знаеш на кого ще помогнеш".

Кристиян е сред децата, на които е оказана подкрепа. Преди 2 години родителите му разбират, че не чува и се нуждае от слухови апарати. Парите, които им дала държавата, стигали само за един. Вторият бил дарен от сдружението.

Галя Алескиева - майка на Кристиян: "Още при самото слагане на апаратчетата за него всичко беше по-различно. Чуваше вече всички звуци - шума от коли. Промени се, почна вече да казва думички, да говори. Преди нищо не можеше да казва".

И в момента сдружението помага на Кристиян като плаща за терапията му с логопед.

Елица Колева - координатор на сдружение "Протегни ръка": "Фондът ни подпомага всяко дете 2 пъти, за да може да има равнопоставеност между децата, защото рискуваме да сме пристрастни към малък брой деца, подпомагайки ги постоянно".

Сдружението съществува от 2004 година. До момента е събрало 1 400 000 лева, с които е помогнало на повече от 1700 деца. До края на месеца пътуващата театрална трупа ще играе благотворително в Сливен и Хасково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етнически българи от Цариброд учат майчин език само два часа седмично
Етнически българи от Цариброд учат майчин език само два часа седмично
Археолози откриха антично римско селище край Благоевград
Археолози откриха антично римско селище край Благоевград