НОВИНИ

Бави се сеитбата на царевицата и слънчогледа в Русенско

В Русенско се бави сеитбата на царевицата и слънчогледа, заради влажната пролет. За да наваксат пропуснатото време, някои от стопаните бяха принудени да работят и през нощта. До сега стопаните са обработили 180 000 от двете култури. Тази година земеделците засяха и двойно повече площи с фуражен грах.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
06:48, 12.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

През пролетта времето беше по-влажно от обичайното, разказват стопаните и така обясняват закъснялата сеитба на пролетните култури. Иван Караиванов обработва 14 000 декара земя и е планирал да засее близо 6 000 декара с царевица и слънчоглед. В неговите ниви се работи и през нощта.

Иван Караиванов – земеделски производител: „Това позволява ако имаме достатъчно механизатори на две смени да работим и да се разпредели правилно цялото денонощие. На този етап ние искаме и хубаво време да сеем, но пшениците страдат за дъжд. Хубаво е да превали и да ни даде време да сеем. Необходима е влага за есенниците. Житата страдат за дъжд”.
;

Въпреки закъснялата сеитба Иван Караиванов се надява на добри добиви. От две години насам заради европейски изисквания, 5 процента от площите трябва да бъдат засяти с други пролетни култури, които щадят почвата. Като например фуражен грах. Миналата годна Иван Караиванов е обработил 300 декара, а тази над два пъти повече – 700.

Иван Караиванов: „Опитът от миналата година със соята не е удачна култура, иска поливане, а при нас нямаме напояване през лятото. Грахта понеже се сее рано, рано се жъне, успява да бъде отгледана с ранните пролетни дъждове и мисля, че се отблагодарява на земеделците добре”.

През пролетта на 2015-та стопаните от русенско засяха само 2 500 декара с фражен грах, а сега близо 9 000, сочи справката на областната дирекция Земеделие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атрактивна къща Природа и наследствo oтвори врати в Лъки
Атрактивна къща "Природа и наследствo" oтвори врати в Лъки
Жители на Димово на протест заради засиления трафик в града
Жители на Димово на протест заради засиления трафик в града