ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

​Български фермери отглеждат японска гъба шийтаке

bnt avatar logo от Гергана Шумкова
A+ A-
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Уникална японска гъба отглеждат български фермери в град Баня. Сортът шийтаке е известен с лечебните си свойства при онкологични заболявания. Българската продукцията е на по-ниска цена от вносната и е предназначена само за родния пазар.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Всеки минувач днес имаше възможност да опита лечебната и много вкусна гъба Шийтаке на четвъртото издание на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас". Макар гъбата да има много полезни свойства, особено при онкологични проблеми, тя е малко позната на българския пазар и затова няма европейско подпомагане за отглеждането ѝ в страната ни. Въпреки това фермерите от гр. Баня решават да се заемат с производството на гъбата. А технологията за отглеждането ѝ се оказва доста сложна.

Стоян Семов - производител: Използваме колко и странно да звучи ъглошлаиф, слага ме му специална приставка и специална боргия, които са по японска технология. След това пробиваме дупки в дръвчето по шахматно. С пистолет за енокулиране внасяме мицел в дупките.

В момента 10 ферми в България отглеждат чудотворните гъби. Дърветата, върху които растат най-добре, са клен и дъб. Гъбата шийтаке съдържа много витамини и минерали, сред които В12, А, Е и D; известно е, че помага на хора с високо кръвно налягане, анемия, както и за поддържането на силна имунна система. Шийтаке печели името си „императорска гъба”, защото в дълбока древност, по времето на императорската династията Мин, официално е призната за гъба с лековити качества и средство за достигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби отивали в императорския двор. Тогава гъбата не е била никак известна сред масовото общество.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?