НОВИНИ

БЧК обучава доброволците за европейското председателство

Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз избра след конкурс 176 младежи-доброволци, които ще подпомагат работата на председателството. Днес в БЧК доброволците преминаха първото си обучение - по първа медицинска помощ в различни ситуации - от злополуки до атентати. Какво мотивира младежите да бъдат доброволци за председателството и от каква спешна помощ се нуждае ЕС, според тях - вижте в репортажа на Цветана Кръстева и Недялко Данов.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:45, 06.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Те са млади, образовани, владеят по няколко чужди езика. След броени седмици по време на европейското председателство трябва да са готови да подпомагат чуждестранните делегации и журналисти не само в обикновените, работни ситуации.

д-р Надежда Тодоровска, зам. ген. директор на БЧК: Както от пътен инцидент до, да кажем, временно влошаване на състоянието на някой от тях в помещенията или при не дай си боже при някаква терористична атака. Целта на това обучение е да могат да възстановят жизнените функции на пострадалите до идването на специализираните медицински екипи.

Йоана е Завършила е международни отношения в Лондон, но иска да бъде полезна тук. За нея председателството е шанс България да разчупи стереотипите, че е изостанала държава.

Йоана Бончева, доброволец към европейското председателство: И ние сме достатъчно добре образовани, имаме хъс, амбиция да се развиваме все повече.

Александър, студент в София, се надява доброволческата работа да му послужи като трамплин в професионалното развитие, а България да покаже, че не е пасивен член на Евросъюза.

А от каква спешна помощ се нуждае Европейския съюз - във време на кризи в общността?

Александър Андонов, доброволец към европейското председателство: Всички знаем, че в момента навлизаме в някакъв етап на криза, тъй като много популярност набират партиите, които са скептични към Европейския съюз.
Йоана Бончева, доброволец към европейското председателство: Повече комуникация между младото поколение и това, което се приема като закони, политическата система.

В следващия етап от обучението си доброволците ще се запознаят с особеностите на дипломацията и държавния протокол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Лозенец отново поискаха да не се строи небостъргач в квартала
Жители на "Лозенец" отново поискаха да не се строи небостъргач в квартала
Хитрино - година след взрива
Хитрино - година след взрива