Обявиха бедствено положение в Силистра заради чумата по свинете

От днес до понеделник в силистренска област е обявено бедствено положение заради потвърдения случай на африканска чума в свинекомплекса в село Попина. От Областната дирекция по безопасност на храните ще организират 12-часов контрол в кланиците в Дулово, Тутракан и Ситово. На граничния пункт с Румъния се извършва дезинфекция на автомобилите и се проверява за нерегламентиран превоз на месо.

от Теодор Стамболиев
16:12, 31.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

В свинекомплекса в Попина се отглеждат 17 хиляди животни, които ще бъдат евтаназирани. Одобрено е и мястото за това.

Светла Удрева - кмет на село Попина: Няма опасност от подпочвени води, не са засегнати, на високо е загробването, няма допир до вододайна зона. Знам, че още от снощи има загробени животни, предполагам, че са тези, които са умрели или болни умъртвени от работниците в свинекомплекса.

Сред жителите на околните села няма притеснение, тъй като са изпълнили мерките за ограничаване на заразата.

Йорданка Костадинова- кмет на с. Поляна: Миналата седмица беше извършен обход с ветеринарния доктор, бяха предупредени хората.
Светла Удрева -кмет на село Попина: От вчера селото ни е под карантина, с патрули на входа и изхода на село Попина в посока Поляна и в посока Гарван.

На българо-румънския граничен пункт при Силистра се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Проверява се багажът на пътниците и се конфискуват хранителни продукти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Северна Корея отново изстреля балистични ракети
​Северна Корея отново изстреля балистични ракети
Президентът Радев обсъди мерки за овладяване на кризата с чумата по свинете
Президентът Радев обсъди мерки за овладяване на кризата с чумата по свинете