НОВИНИ

Документален филм за Беленския мост на Колю Фичето

Беленският мост на Колю Фичето става на 150 години. Мост през два бряга, но и през нашата история. Съоръжението поръчал Мидхат паша, а през Освободителната война по него минал руският император Александър Втори. Как така един мост, направен без чертежи, издържа тежката руската артилерия - тайната е заключена в дялания камък на Колю Фичето. За съдбата на моста и тази на неговия създател разказва документалната лента на режисьора Борис Радев.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
11:02, 30.04.2017
18372
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Когато дошло времето да се построи мост над Янтра при Бяла, Мидхат Паша отхвърлил офертата на полски инженер за 2 милиона гроша и половина и приел тази на Колю Фичето - за 700 хиляди.

Борис Радев, режисьор
Мидхат паша му казва "Ти даваш най-добрата оферта, но ще се справиш ли за тея пари и за тея срокове?". И Колю Фичето казва "Ако аз не го направя по терка си, ми вземи главата!".

Когато му възложили градежа, Колю Фичето бил вече 65-годишен, прочут майстор. С дни газел във водите на Янтра, за да усети реката и да хване нейните течения и плитчини. За 2 седмици направил модел от восък, а за две години - целия мост. Филмът на режисьора Борис Радев разкрива, че по това време майсторът имал и друга задача. Според свидетелства от Преображенския манастир Мидхат паша изпратил Колю Фичето във Франция - за да спаси прословутата Парижка Света Богородица, от която времето искало своето. Единствен Колю Фичето открил теча, разсякъл катедралата с пукнатина. За награда предложили на българина да стане парижанин. Никола Фичев отказал и поел обратно към строежа си в Бяла. Работата над Янтра той приключил през 1867 година. И тaкa вградил съзиданието на Възраждането в моста, че то устоява и до днес.

Борис Радев, режисьор
Изследователи, които изучават фундаментите, които са направени от дърво и стоят забити в земята, казват, че за 150 години няма изгнило дърво вътре, което стои в земята.

Филмът разказва, че това бил един от първите мостове с равно пътно платно - дотогава се правели така наречените "гърбави" мостове. Мидхат паша останал много доволен и издействал на Колю Фичето отличие от султана и 50 хиляди гроша.

Но и тогава, както и сега, се намирали недоброжелатели.

Борис Радев, режисьор
И след години полякът, който губи поръчката, отива на мястото и разкопава основата, за да види как е направено и след това не заравя обратно както трябва изкопаното. И точно в тоя момент по стечение на обстоятелствата удря 100-годишната вълна, едно невероятно мощно наводнение.

То унищожило 8 от сводовете на моста, възстановили ги чак след 25 години, но обликът, завещан от Колю Фичето, бил променен.

Борис Радев, режисьор
Тази нова част, която е правена не от Колю Фичето, а 50-60 години по-късно - тя се руши. И идеята на този филм е дарителска. Това е една дарителска кампания, за да бъде спасен този мост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: 100 дни след встъпването на Тръмп в длъжност
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: 100 дни след встъпването на Тръмп в длъжност
Всяка втора данъчна декларация, подадена по електронен път
Всяка втора данъчна декларация, подадена по електронен път