НОВИНИ

Разследват Бенчо Бенчев и Несрин Узун за укривателство и връзка с Митьо Очите

Общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, шофьорът му Йовчо Домусчиев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун са разследвани за лично укривателство. Събраните до момента доказателства сочат, че тримата са помагали на Димитър Желязков да се укрие от правосъдието. Материалите вече са изпратени на Районната прокуратура в Бургас, която се очаква да повдигне обвиненията. Пред "По света и у нас" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че Бенчо Бенчев и Несрин Узун вече са разследвани и за участие в групата на Митьо Очите и е възможно да бъдат обвинени и по това разследване.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 06.08.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Разследващите твърдят, че до момента безспорно са установили, че в четвъртък, часове след като е издадена Европейската заповед за задържането на Димитър Желязков, Бенчо Бенчев и шофьорът му Йовчо Домусчиев с луксозен микробус собственост на бургаския общински съветник са взели Митьо Очите от хотела му в Гърция. Точно в 19:09 часа на 2 август тримата са преминали гръцко-турската граница.

След като Интерпол издава червената бюлетина за издирването на Желязков пък Несрин Узун резервира три стаи в хотел в Истанбул. Те са наети от Бенчев и шофьора му, а без да се регистрира в тях се е настанил Митьо Очите, където на 4 август призори е задържан от турската полиция.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Достатъчни по обем и сигурни доказателства за осъществени действия от страна на трима български граждани, които са спомогнали на Димитър Желязков, обвинен за лидер на ОПГ да избегне наказателно преследване.

При обиските в дома на Бенчев, както и в офиси на фирми, в които Бенчев и Узун са съдружници са открити множество тефтери с водено двойно счетоводство.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: В които се съдържат сигурни данни за вероятно укриване на данъчни задължения, т.е. касае се за данъчни престъпления.

БНТ: Да разбираме ли, че е възможно Несрин Узен и Бенчо Бенчев да станат обвиняеми и по разследването на специализираната прокуратура за ОПГ на Димитър Желязков?

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Да, не го изключваме - напротив. Работи се и в тази посока, тъй като обема от доказателства, които събраха колегите през последните 24 часа сочат за сериозна съпричастност на тези лица към дейността на групата.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства Бенчо Бенчев и Несрин Узун ще бъдат обвинени за участие в Организирана престъпна група с ръководител Димитър Желязков, пране на пари и укриване на данъци.

От БСП отричат Бенчо Бенчев да е правил дарения на партията. В съобщение до медиите се казва, че по решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лева месечно за дейността си и нямат други финансови взаимоотношения с Бенчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа с наш микробус в Италия - 12 души са загинали, сред тях и българин
Катастрофа с наш микробус в Италия - 12 души са загинали, сред тях и българин
След труса в Индонезия: Десетки загинали, стотици ранени и хиляди евакуирани
След труса в Индонезия: Десетки загинали, стотици ранени и хиляди евакуирани