НОВИНИ

Новият регистър на хората с уврежданията да е част от здравното досие на всеки

Новият регистър на хората с уврежданията да стане част от здравното досие на всеки българин. Така ще се обобщят всички данни, с които разполагат различните ведомства и ще се вземат по-адекватни мерки за подпомагането на хората със специални потребности. Това заяви социалният министър Бисер Петков, който инспектира Дневния център за хора с увреждания в Пловдив. Предложението се очаква да бъде обсъдено утре на втората работна среща при премиера Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
15:52, 06.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В дневния център на Комплекса за социални услуги "Свети Георги" в Пловдив в момента има 30 души с умствени увреждания. Три пъти в седмицата те прекарват по няколко часа в различните ателиета, в които развиват или възстановяват загубените си способности.

Камелия Борисова: Понеделник арттерапия, сряда готварство и петък музикотерапия. Най-вече искам да се занимавам с музика и спорт, искам да стана спортистка, но не знам как да ми се осъществи мечтата.

За Камелия и останалите посетители на дневния център се грижи екип от психолози и социални работници. Мотивът за повечето от тях не е заплатата, която е малко над минималната, а желанието да помагат за интеграцията на болните.

Калина Димитрова - социален работник: Това са така наречените тихи игри. Игри са, защото те самостоятелно трябва да мислят до колкото е възможно и от там нататък ние да им помагаме.

Според министър Петков, социалните работници трябва да са добре мотивирани. Затова от началото на годината работна група към министерството подготвя предложение за повишаване на заплатите им.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Завишаване от 25-30 процента на разходния стандарт. Проблем е, че за част от услугите не може да се осигури необходимия квалифициран персонал и е на лице значително текучество.

Обмисля се от началото на следващата година да се диференцират средствата за социални асистенти в зависимост от броя на жителите в общината. В момента в Пловдив 500 човека ползват грижата на 180 социални асистенти. Заради недостатъчния финансов ресурс назначените на тази позиция получават заплащане само за три часа. В същото време в по-малки общини услугата се финансира на пълен работен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Арнаудова за Бенчо Бенчев: Касае се за данъчни престъпления
Румяна Арнаудова за Бенчо Бенчев: Касае се за данъчни престъпления
​Рекорден брой полети за юли са били обслужени от РВД
​Рекорден брой полети за юли са били обслужени от РВД