НОВИНИ

В музея "Земята и хората" е изложен камъкът от Хирошима

Днес е денят на милосърдието. В Националния музей "Земята и хората" днес бе изложен камъкът от Хирошима като израз на състрадание и съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки. Вижте повече в прякото включване от музея на Милена Кирова.

bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 06.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Още от сутринта множество хора дойдоха тук в музея, за да видят гранитния камък, който е бил там. В 8.15 часа, когато се взривява атомната бомба над Хирошима, той става свидетел на ужаса.

Чавдар Начев, директор на Националния музей "Земята и хората": 80 000 човека умират веднага в момента на атомния взрив. В последствие в годините броят на жертвите нараства до 200 000. Това очевидно е едно от най-големите престъпления срещу човечеството. Може би най-голямото. През 91-ва година една фондация наречена "Камък за мир" изработва 188 камъка, които са от гранитната настилка от улиците на Хирошима в момента на атомния взрив. Върху тях е гравирано изображението на японската богиня Канон.

Всяка година от края на 90-те години на миналия век на днешната дата този камък се изважда тук, за да напомня на хората колко важен е мирът, особено в наши дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско
Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско
Доброволци превръщат ръждясал самолет в детска атракция в Силистра
Доброволци превръщат ръждясал самолет в детска атракция в Силистра