Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско

Ниски добиви и лошо качество на плодовете и зеленчуците. Според производителите в Русенска област това е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято. От Съюза на Дунавските овощари отчитат между 60 и 80 % по-малко добиви, в сравнение с миналата годината.

от Ралица Маринова
13:09, 06.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Павел Спасов се занимава с овощарство от 21 години. Отглежда кайсии, праскови, череши и сливи на площ от 900 дка. Казва, че добивите тази година са едни от най-ниските.

Павел Спасов, член на УС на Съюза на Дунавските овощари: Кайсиевата реколта тази година не е лоша - тя е катастрофална. Лично при мен имаше между 15 и 20 % реколта. Докато тук, в община Сливо поле, към Тутракан и Силистра, се наблюдаваше нулева реколта при кайсията.

Производителят бърза с прибирането на реколтата от праскови, защото заради дъждовете, плодовете са започнали да гният. Добрата продукция изнася за Румъния, но за по-нискокачествената няма пазар.

Павел Спасов, член на УС на Съюза на Дунавските овощари: От заводите в България за сок - почти никой не работи и тези праскови, които са болни трябва да ги изхвърляме.

Загуби заради лошото време тази година търпи и зеленчукопроизводителят Ясен Хаджиев.

Ясен Хаджиев, зеленчукопроизводител: Корнишонът ми отиде - един декар корнишони имах. Дините и те нямат вкус.

Според производителя, продукцията му е намаляла с близо 40 %. Няма застраховка и не разчита на компенсации.

Ясен Хаджиев, зеленчукопроизводител: Застраховка нямам, понеже веднъж застраховах и не ми платиха. Затова не застраховам нищо.

Заради вноса на плодове и зеленчуци обаче, по-ниските добиви у нас не са довели до повишаване на цените на стоката. Производителите се надяват държавата да отчете тазгодишните им загуби и да отпусне по-високи субсидии за следващата година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жегите в Европа продължават: ​Франция очаква пик на горещините
Жегите в Европа продължават: ​Франция очаква пик на горещините
В музея Земята и хората е изложен камъкът от Хирошима
В музея "Земята и хората" е изложен камъкът от Хирошима