Без тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищата

Учениците от първи до седми клас тази година няма да носят тежки раници. В първия учебен ден Коалиционният съвет, след като обсъди кадровите министерски въпроси, реши от бюджета да бъдат отпуснати допълнителни 6 млн. лв. за шкафчета в училищата. В 50 учебни заведения ремонтите още продължават, за някои пътят до училище е почти невъзможен и това постави родители от Кърджалийско пред дилемата дали въобще да пращат децата си да се учат.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:17, 17.09.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В 2400 училища в страната удари първият звънец. Около 60 000 първокласници прекрачиха училищния праг. Те са с 3 000 по- малко от миналата година. Днес просветният министър Красимир Вълчев беше в столичното 120-то училище, където дъщеря му е първокласничка и съобщи новината за допълнителни 6 млн. лв за шкафчета в училищата.

Точно в 9 ч с посрещане на знамето на училището започна тържеството в столичното 120-то основно училище. Най- важни днес бяха тези, които за първи път прекрачват училищния праг. Тази година първокласниците са 91, в четири паралелки.

На откриването на новата учебна година в 120-то училище дойде и просветният министър Красимир Вълчев, тъй като дъщеря му е първокласничка тук. По време на тържеството обаче той беше извикан от премиера Борисов в Министерския съвет. Когато се върна съобщи новината за още средства за ученически шкафчета.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Като пресметнахме колко ще струва закупуването на шкафчета за всички ученици видяхме, че това не е толкова голяма сума. Изпълнението на приходите е добро и можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища. Може би още тази седмица ще гласуваме постановление, с което ще бъдат предоставени допълнителни средства, малко над 6 милиона.
;

За да се облекчат още повече тежките раници, учениците вече ще могат да учат с таблетите си по учебниците, качени на електронна платформа. И още - между 50 и 100 училища тази година ще имат само електронни дневници. В тези училища познатите ученически бележници също остават в историята.

Цветанка Тонева, директор на 120-то ОУ: Електронният дневник ни спестява доста усилия и смятам, че оттук нататък дигитализацията на българското училище ще върви напред.

И така, с първия звън на училищния звънец, новата учебна година започна за над 680 000 ученици и техните учители.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НЗОК изпраща по пощата 700 здравни досиета
НЗОК изпраща по пощата 700 здравни досиета
БАН ще разглежда кандидатурите за временен директор на НИМХ до 18 септември
БАН ще разглежда кандидатурите за временен директор на НИМХ до 18 септември