НОВИНИ

Бежанският център в Харманли временно става от затворен тип

Бежанският център в Харманли временно ще стане от затворен тип заради опасенията за здравословното състояние на настанените в него мигранти, от утре мигрантите временно няма да могат да го напускат. Решението е на здравния министър в оставка Петър Москов и директора на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. От здравното министерство категорично отрекоха информацията за наличието на лайшманиоза - известна и като тропическа язва. Обясниха ,че затварянето на центъра е с превантивна цел, за да се направят необходимите изследвания и да бъдат успокоени хората в града.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:21, 21.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В момента в центъра в Харманли има настанени 3004 мигранти предимно от Сирия, Ирак и Афганистан. Сред тях няма мигрант с диагностицирано заболяване, което да налага карантина в лагера.

Петя Първанова - председател на Държавната агенция за бежанците: Ще издам заповед лицата да нямат право да напускат центъра, докато се извърши пробонабирането, изследването и лечението за лицата, за които е необходимо.

Първанова обясни още, че ако е нужно някои мигранти ще бъдат изолирани. В центъра има подходящи за това помещения. Според нея, мерките няма да накърнят правата на бежанците, защото били в тяхна полза. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев нарече твърденията, че в лагера има лайшманиоза спекулации.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: В момента няма нито една диагноза на човек, получил каквото и да е заболяване сред хората от Харманли и сред персонала в центъра.

По думите му, в голяма част от случаите става въпрос за краста, а при разчесване се получава пиодермия. Въпреки това, екип от специалисти ще извърши скрининг за краста и кожна лайшманиоза, заяви заместникът му Ваньо Шарков. Той съобщи, че до края на октомври в страната има 41 случая на краста. През последната седмица има нови 23 случая. От началото на годината са извършени 21 000 изследвания в бежанските центрове. Над 13 000 изследвания са извършени конкретно в лагера в Харманли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Москов с 3 обвинения заради казуса с ваксините
Петър Москов с 3 обвинения заради казуса с ваксините
Румен Радев получи от ЦИК удостоверението, че е избран за президент
Румен Радев получи от ЦИК удостоверението, че е избран за президент