НОВИНИ

1000 лева заплата за пастир, а желаещи няма

Професията „овчар" се оказва една от добре платените за хора с ниска квалификация в страната. Месечното възнаграждение е над 1000 лева. Въпреки това всяко второ стопанство в Родопите, не може да си намери пастир. Причината - животните не дават почивен ден.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
15:26, 21.11.2016
11935
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Даниела Чакърова е дългогодишна ски учителка. Гледа над 400 овце и кози в семейната ферма в село Проглед. Казва, че работи в зимните курорти, за да купува фураж на животните си. В последните години обаче, нейният по-голям проблем е да си намери пастири. Затова се налага тя сама да пасе стадото в планината.

Даниела Чакърова, животновъд от с. Проглед: "Заплатата на един овчар е както се спазариш, ако е без храна стига до 1000 лева и пак не искат да я вършат тая работа."

В района на Кресна овчарите също са дефицитни и възнаграждението расте нагоре, разказва Атила Седефчев.

Атила Седефчев, животновъд от с. Влахи: "Реално като ги сравня с други работи е добре платена, между 20 и 35-40 лв на ден надница искат. Интересното е, че е пълно с хора, които нямат какво да правят, нямат доходи, а няма и желаещи."

Фермерите допълват, че напоследък все повече попадат на хора, които са само придружители на стадото, но не и истински овчари, които познават животните и навиците им.

Атила Седефчев, животновъд от с. Влахи: "Тази работа е специфична, не е толкова проста или ако е проста, не е за прости хора, защото изисква специфични умения и в крайна сметка ти си вързан към животните не от 8 до 4, до 5, а денонощно."
Даниела Чакърова: животновъд от с. Проглед: "Трябва да може да дои, да може да пасе овцете, а това е много трудно. Това, ако някой си мисли, че е лесно да пасеш овце е голяма заблуда."

Според фермерите липсата на работна ръка в сектора ще откаже хората от региона да се занимават с основния си поминък - овцевъдството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Арестуваха мъж прострелял с ловна пушка две момчета в Кюстендил
​Арестуваха мъж прострелял с ловна пушка две момчета в Кюстендил
27 души загинаха при самоубийствен атентат в джамия в Кабул
27 души загинаха при самоубийствен атентат в джамия в Кабул